Деби Райън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Деби Раян)
Деби Райън
Debby Ryan
американска актриса и певица
2012 г.
Родена
Дебора Ан Раян
13 май 1993 г. (30 г.)

Религияхристиянство[1]
Актьорска кариера
Активностот 2006 г.
Значими ролиБейли Пикет, Аби Дженсън, Кимбърли, Тара Адамс, Джеси Прескот
Семейство
СъпругДжошуа Дън (31 декември 2019)[2][3]

Уебсайтwww.debbyryan.com
Деби Райън в Общомедия

Дебора Ан Райън, по-известна като Деби Райън, (на английски: Deborah Ann „Debby“ Ryan) е американска актриса и певица. Става популярна с ролите си на Аби Дженсън във филма на Дисни „16 желания“, в ролята на Бейли Пикет в сериала „Корабните приключения на Зак и Коди“, както и в ролята на Джеси в едноименния сериал на Disney и на Тара Адамс във филма на Disney „Радио Бунтар“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Деби Райън е родена на 13 май 1993 г. Тя израства в Алабама и на 7 години се мести в Германия, където учи в националния театър. Три години по-късно, когато Деби е на 10 години, се връща в Съединените щати, където иска да се занимава с актьорство. Тя е християнка и пее в църкви, групи за изпълнение, и състезания за таланти. Има агент и нейната първа голяма роля е в Barney, Let's Go To the Firehouse, където играе тийнейджърка, която помага на Барни и приятелите му.

Играе Едит във филма The Longshots на Nickelodeon. Няколко години е гостуващ актьор в сериали като „Джонас Брадърс: Изживей мечтата“, след което от Дисни се обаждат на Деби, че е получила ролята в сериала на Кол и Дилан Спраус. Сериалът започва да се снима през април 2008 и е пуснат през септември 2008 г.[4]

Шоуто става хит и продължава да се снима до септември-октомври 2010. По време на втория сезон на „Приключения на борда“, Деби чува за филм наречен What If и благодарение на голямата си Дисни слава получава ролята на Кимбърли. Но това е твърде малка роля. През лятото същата година Деби получава ролята на Аби Дженсън във филма на Дисни „16 желания“. В края на 2010 Деби снима последните си епизоди като Бейли Пикет и участва в няколко епизода на сериала R.L Stine’s The Haunting Hour, където играе лошо момиче. От 2011 до 2016 г. Деби играе главната роля в серила на Дисни, „Джеси“. Деби е свирила много инструментали на акустична китара, пиано и електрическа китара. Много нейни песни са написани от нейния брат, текстописеца Крис Райън. Деби показва, че може да свири и пее много типове музика като джаз, кънтри поп и понякога рок.

От 2018 г. Райън играе Патриша „Пати“ Бладел, главната роля в сериала на Netflix „Ненаситна“.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

През декември 2018 г. е обявено, че Райън е сгодена за барабаниста Джош Дън.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. hollowverse.com
  2. www.vogue.com // Вог. Архивиран от оригинала. Посетен на 10 февруари 2021 г.
  3. people.com // Посетен на 10 февруари 2021 г.
  4. news.google.com
  5. altpress.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]