Велбъждски проход

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Девебаир)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Велбъждски проход
Информация
Държава България
Северна Македония
Тип планински проход
Местоположение Осогово
Височина 1163 m
Relief Map of Bulgaria.jpg
42.2196° с. ш. 22.4593° и. д.
Местоположение в България

Велбъждският проход (до 29 юни 1942 г.: Деве баир, Девебаир)[1] е планински проход (седловина) в Западна България (община Кюстендил) и Северна Македония (община Крива паланка), в най-северозападната част на планината Осогово.

Проходът е с дължина около 8 km и надморска височина на седловината – 1163 m. Свързва Каменишката котловина при село Гюешево на изток с долината на Крива река (ляв приток на река Пчиня, от басейна на Вардар) при село Узем на запад.

Проходът започва на 950 m н.в. северозападно от село Гюешево и с множество завои се изкачва нагоре по склона на Осоговска плонина. След около 4 km при държавната ни граница със Северна Македония достига седловината на 1163 m н.в., след което се спуска по западния склон на планината и след около 4 km слиза при село Узем на 833 m н.в.

Трасето е изоставено и новият път от Кюстендил за Крива паланка и Скопие е прокаран през друга седловина на същата надморска височина, но на около 2 km южно от стария проход. Шосето (Републикански път I-6) започва от село Каменичка Скакавица, след 4,9 km се изкачва плавно до ГКПП Гюешево, навлиза в Северна Македония (шосе № 2) и с малко повече завои отново слиза при село Узем. Залесен е с гори от бор, горун, ясен и габър.

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Промени в наименованията на физикогеографските обекти в България 1878 – 2014 г. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2015. ISBN 978-954-398-401-5. с. 40.
     Портал „Македония“         Портал „Македония