Деветинци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Деветинци
Общи данни
Население 41 души[1] (15 март 2022 г.)
2,51 души/km²
Землище 16,436 km²
Надм. височина 153 m
Пощ. код 8474
Тел. код 05525
МПС код А
ЕКАТТЕ 20448
Администрация
Държава България
Област Бургас
Община
   кмет
Карнобат
Георги Димитров
(независим)

Деветинци е село в Югоизточна България. То се намира в община Карнобат, област Бургас.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото се намира в Югоизточна България, на 22 км от Карнобат. Най-близкото село е Деветак.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на селцето е Докузек, от турски „докуз“ – девет. Западно от селото има девет могили, от там произлиза и наименованието му. Навремето селото се е местило на девет места.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В селото имало църква, изградена през периода, когато България е била под османска власт. Говори се, че Васил Левски е преспал една нощ в нея по време на обиколките в България, когато е създавал революционни комитети. Край хълма има плоча наречена „Кралимарковската стъпка“.

На 12 април 1881 година в село Докузек е роден д-р Атанас Недев, който още в началото на XX век внася в България противотуберкулозната ваксина от Париж. Доктор Недев завършва основно образование в гр. Сливен. Живее в дома на богат търговец, чието дете е болно от туберкулоза. Атанас Недев помага при отглеждането на болното дете, но и той се разболява. Завършва медицина в Швейцария, става окръжен лекар в Бургас. По инициатива на д-р Атанас Недев се построява тубдиспансера в Бургас. През 1925 година, след курс в Париж при проф. Колмет и проф. Леон Бернард, д-р А. Недев се завръща в Бургас с ваксина БЦЖ и 50 ампули анатоксин против дифтерия и тетанус от проф. Рамон. Още една заслуга за развитието на медицината в България е фактът, че д-р Атанас Недев създава първите детски консултации в България. Д-р А. Недев е кръстник на дъщерята на Атанас Караиванов – създателят на Историческия музей в Карнобат, детската лекарка Ана Караиванова. Той почива в Бургас на 96 години, на 25 април 1977 година.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на трети юни се провежда събор, който събира хора и от околните села.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]