Девети Доктор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Доктор
Девети Доктор
Изигран от Кристофър Екълстън
Година 2005–2006
Първо появяване Роуз
Последно появяване Пътищата се разделят
Брой сезони 1
Появявания 10 истории
Придружители Роуз Тайлър
Адам Митчел
Джак Харкнес
Хронология
Предшестван от Осмият Доктор
(Пол Макган)
Следван от Десетият Доктор
(Дейвид Тенант)
Сезони Сезон 1 (2005)

Деветият Доктор е деветото въплъщение на протагониста от телевизионния сериал на BBC Доктор Кой. Изигран е от актьора Кристофър Екълстън.

В историята на сериала Докторът е многолетно извънземно, Господар на времето от планетата Галифрей, който пътува във времето посредством своя ВИОВИК, най-често с компаньонки. Когато Докторът е сериозно ранен, той може да регенерира тялото си и получава ново тяло и с него нов характер. Екълстоун изиграва Деветия като въплъщение мрачен и меланхоничен оцелял от Времевата война, в която той заличава расата си враговете наречени Далеци. Първата му компаньонка е Роуз Тайлър (Били Пайпър), в която се сближава много. Пътува също и с Адам Митчел, гений и Джак Харкнес, поправил се затворник. Докторът, Роуз и Джак стават "отбор", но са разделени в последния епизод, в който всеки един герой трябва да направи трудни избори и да се саможертва.

Героят се възприема доста добре от публиката. През 2006 читателите на списанието Доктор Кой са гласували за него като третият най-популярен Доктор. Взаимодействието на героя с големите си врагове Далеците са особено похвалени. Някои зрители, обаче, чувстват, че на Екълстън не му отива героя, поради факта, че изглежда некомфортно в главната роля. Екълстън печели няколко награди за сезона, в който участва, включително и наградата на Националната телевизия през 2005.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

Кастинг[редактиране | редактиране на кода]

Докторът е изигран от единадесет актьора от деня, в който са започнали сериите през 1963; понятието "регенерация" е процес, в който героят се "сдобива" с ново тяло и идентичност - появило се е през 1966, за да може актьорите да сменят главните герои. Между 1963 и 1989 Докторът е изигран от седем различни актьора. Осмият Доктор, изигран от Пол МакГан, се появява в телевизионен филм на BBC/FOX през 1996, но това не довежда до пълни епизоди.

Кастингът на Кристофър Екълстън за Деветия Доктор бе съобщено на 22 март, 2004. Той е първият избор на екипа за героя. Други актьори, които са се явили на кастинг включват Бил Найи, Ричард Грант, Антъни Хед, Еди Идзарт и Алън Дейвис.

На 30 март, 2005 BBC потвърждават, че Екълстън няма да остане за втория сезон, защото е бил уплашен, че ще бъде сменен. През април от BBC си признават, че това твърдение е било направено без да се допитат до актьора и бяха накарани да се извинят. В интервю Екълстън казва, че не е напуснал, заради страх от смяна. Твърди, че "не се е наслаждавал на обсановката и културата, която ние, кастът и екипът, в която е трябвало да работят" и не е искал повече да има нещо общо с този сериал. Казва, че "не се е чувствал комфортно. Чудел се, че ако остане в ролята трябва да си затваря очите за неща, за които мисли, че са грешни. Мисли, че е по-добре да си себе си, отколкото да си известен и затова напуснал. От BBC разкриват, че Екълстън е имал намерение да остане още за около две, три години.

Компаньонки[редактиране | редактиране на кода]

Още от 1963 Докторът пътува с различни момичета, които нарича "компаньонки" (правят му компания в приключенията му) и му напомнят за морала му. Кастингът на Били Пайпър като компаньонката на Деветия Доктор бе съобщен през май, 2004. Джули Гарднър мисли, че младата актриса и бивша поп звезда са "идеална" и "динамична" компания за Доктора. Фокусира се върху факта, че Роуз е по-самостоятелна и смела, отколкото другите компаньонки. След като разбрал за Пайпър Екълстън се пошегувал, че "ще вика и крещи от радост". По-късно споделя, че Роуз не е "уязвима", колкото останалите компаньонки, и че "е смела, решителна и интелигентна като него" защитава този факт казвайки, че спасява живота на Доктора. Екълстън казва също, че "Роуз е хероинът, който учи Доктора на големи емоционални уроци".