Направо към съдържанието

Девети Доктор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Доктор
Девети Доктор
Изигран отКристофър Екълстън
Година2005–2006
Първо появяванеРоуз
Последно появяванеПътищата се разделят
Брой сезони1
Появявания10 истории
ПридружителиРоуз Тайлър
Адам Митчел
Джак Харкнес
Хронология
Предшестван отОсмият Доктор
(Пол Макган)
Следван отДесетият Доктор
(Дейвид Тенант)
СезониСезон 1 (2005)
Девети Доктор в Общомедия

Деветият Доктор е деветото въплъщение на протагониста от телевизионния сериал на BBC Доктор Кой. Изигран е от актьора Кристофър Екълстън.

В историята на сериала Докторът е многолетно извънземно, Господар на времето от планетата Галифрей, който пътува във времето посредством своя ВИОВИК, най-често със спътници. Когато Докторът е сериозно ранен, той може да регенерира тялото си и получава ново тяло и с него нов характер. Екълстоун изиграва Деветия като въплъщение мрачен и меланхоничен оцелял от Времевата война, в която той заличава расата си враговете наречени Далеци. Първата му спътница е Роуз Тайлър (Били Пайпър), в която се сближава много. Пътува също и с Адам Митчел, гений и Джак Харкнес, поправил се затворник. Докторът, Роуз и Джак стават „отбор“, но са разделени в последния епизод, в който всеки един герой трябва да направи трудни избори и да се саможертва.

Героят се възприема доста добре от публиката. През 2006 читателите на списанието Доктор Кой са гласували за него като третият най-популярен Доктор. Взаимодействието на героя с големите си врагове Далеците са особено похвалени. Някои зрители, обаче, чувстват, че на Екълстън не му отива героя, поради факта, че изглежда некомфортно в главната роля. Екълстън печели няколко награди за сезона, в който участва, включително и наградата на Националната телевизия през 2005.

Докторът е изигран от единадесет актьора от деня, в който са започнали сериите през 1963; понятието „регенерация“ е процес, в който героят се „сдобива“ с ново тяло и идентичност – появило се е през 1966, за да може актьорите да сменят главните герои. Между 1963 и 1989 Докторът е изигран от седем различни актьора. Осмият Доктор, изигран от Пол МакГан, се появява в телевизионен филм на BBC/FOX през 1996, но това не довежда до пълни епизоди.

Кастингът на Кристофър Екълстън за Деветия Доктор бе съобщено на 22 март 2004. Той е първият избор на екипа за героя. Други актьори, които са се явили на кастинг включват Бил Найи, Ричард Грант, Антъни Хед, Еди Идзарт и Алън Дейвис.

На 30 март 2005 BBC потвърждават, че Екълстън няма да остане за втория сезон, защото е бил уплашен, че ще бъде сменен. През април от BBC си признават, че това твърдение е било направено без да се допитат до актьора и бяха накарани да се извинят. В интервю Екълстън казва, че не е напуснал, заради страх от смяна. Твърди, че „не се е наслаждавал на обсановката и културата, която ние, кастът и екипът, в която е трябвало да работят“ и не е искал повече да има нещо общо с този сериал. Казва, че "не се е чувствал комфортно. Чудел се, че ако остане в ролята трябва да си затваря очите за неща, за които мисли, че са грешни. Мисли, че е по-добре да си себе си, отколкото да си известен и затова напуснал. От BBC разкриват, че Екълстън е имал намерение да остане още за около две, три години.

Още от 1963 Докторът пътува с различни момичета, които нарича „компаньонки“ (правят му компания в приключенията му) и му напомнят за морала му. Кастингът на Били Пайпър като компаньонката на Деветия Доктор бе съобщен през май 2004. Джули Гарднър мисли, че младата актриса и бивша поп звезда са „идеална“ и „динамична“ компания за Доктора. Фокусира се върху факта, че Роуз е по-самостоятелна и смела, отколкото другите компаньонки. След като разбрал за Пайпър Екълстън се пошегувал, че „ще вика и крещи от радост“. По-късно споделя, че Роуз не е „уязвима“, колкото останалите компаньонки, и че „е смела, решителна и интелигентна като него“ защитава този факт казвайки, че спасява живота на Доктора. Екълстън казва също, че „Роуз е хероинът, който учи Доктора на големи емоционални уроци“.