Девствените гори на Коми

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Девствените гори на Коми
Девственные леса Коми
Four herous01.JPG
Информация
Местоположение Република Коми
Данни
Площ 32 800 km²
Създаден 1995 г.
Уеб сайт www.vfk.komi.com
Обект на ЮНЕСКО
Име в регистъра Virgin Komi Forests
Регион Европа
Критерии vii, ix
Вписване 1995  (19та сесия)
Девствените гори на Коми в Общомедия

Девствените гори на Коми, (на руски: Девственные леса Коми, на коми: Комилӧн вӧрзьӧдлытӧм вӧръяс) е защитена територия в Русия.

Разположена е на западните склонове на Северния и Приполярния Урал в Република Коми. Това е първият природен обект в Русия, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Със своята площ от 32 800 km2 това са най-големите девствени гори в Европа.[1]

Девствените гори на Коми са част от уралската тайга. Намират се на територията на Печорско-Иличовския резерват и националния парк „Югид ва“. Фауната на включва над 200 вида птици, много видове риби и бозайници, а флората – стотици видове растения, част от тях защитени.

География[редактиране | редактиране на кода]

Девствените гори на Коми се разпростират от западния склон на планинската верига на Урал в североизточния край на Република Коми. Районът им простира на запад през тайгата и след това се издига на изток към Урал. Равнинният район на запад е с надморска височина около 100 м. Там са разположени блата и речни низини. На изток терена става вълнообразен и преминава в предпланините на Урал. Южно се намира Печорско-Иличовският природен резерват, представляващ една създадена от глетчери равнина с глинесто-пясъчливо почва и гори. През предпланините преминават планинските реки Щугор, Подчерем и Илич, които се вливат като десен приток на Печора. В района на предпланините, във варовиковите скали са се образували многобройни пещери, кратери, каменни колони и речни корита. На източната граница на девствените гори се намира високият 1895 м. връх Народная.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Голямата част от горите са бореални иглолистни гори. Иглолистните гори се състоят основно бял бор, сибирска лиственица, обикновен смърч, сибирска ела, бор и др. Тук е единственото място в Европа, където има сибирски бор.

В горите живеят голям брой застрашени и съответно защитени животински видове като видра, вълк, европейски бобър, рис, росомаха, самур, лос, снежен заек, златка, обикновена летяща катерица, обикновена катерица, кафява мечка и др. Наред с бобъра отнова е заселена в региона и ондатрата. Между 204-те вида птици са птици като черен кълвач, сокерица, трипръст кълвач, синегръбка, тетрев, глухар както и някои видове водоплаващи птици като звънарка, голям нирец, посевна гъска и фиш. В почти всички реки хвърля хайвер сьомгата. Общо 16 вида риби са известни в района като например липана.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]