Дезмънд Дос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дезмънд Т. Дос
американски военен герой
Дезмънд Т. Дос 
Роден:
Починал:

Дезмънд Т. Дос (на английски: Desmond Doss) (17 януари 1919 г. — 23 март 2006 г.) е американец и първият човек, отказал да носи оръжие по време на Втората световна война, но въпреки това получил конгресния Медал на честта — една от най-висшите военни награди на САЩ.

Поради своите религиозни убеждения като адвентист от седмия ден Дезмънд е желаел да служи на своята страна без да убива. Той служи в 77-ма пехотна дивизия като санитар, ефрейтор.

На 5 май 1945 г. Дезмънд Дос застанал върху окървавен пясъчен насип на остров Окинава и започнал да спасява войници, попаднали под огъня на японците, които преди това го осмивали и заплашвали че ще го застрелят в гърба. Той направил въже и помогнал с риск за живота си на 75 войници да избягат от сигурна смърт по време на едно от най-ожесточените сражения в Тихоокеанската кампания.

Господи, помогни да извадя още един. Само още един — се молел Дос по време на сражението. Едва след като и последният войник бил евакуиран, Дос потърсил сигурно място.

За неговата смела постъпка е поканен на 12 октомври 1945 в белия дом да получи медала на честта от президентта Хари Труман.

Историята на Дезмънд Дос става известна на широката публика благодарение на документалния филм „Да откажеш по съвест“ и на интереса на медиите. Режисьорът Тери Бенедикт пресъздава историята на Дезмънд Дос във филма „The Conscientious Objector“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]