Дейвид Кореш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дейвид Кореш
David Koresh
американски религиозен водач
Роден
Починал
19 април 1993 г. (33 г.)
Уейко, Тексас, САЩ

РелигияКлонка Давидова
Националност САЩ

Уебсайт
Дейвид Кореш в Общомедия

Дейвид Кореш (на английски: David Koresh, с рождено име Вернон Уейн Хоуел, на английски: Vernon Wayne Howel) е американски духовник и лидер (глава) на сектата „Клонка Давидова“, основана в САЩ през 20 век от българския емигрант Виктор Хутев.

Дейвид Кореш загива на 51-вия ден от обсадата на планината Кармел заедно с още над 70 члена на общността (включително 21 деца) от избухналия пожар в сградата на ранчото.

Произход и младежки години[редактиране | редактиране на кода]

Дейвид Кореш е роден като Вернон Уейн Хоуел в Хюстън на 17 август 1959 г. Сведенията за неговия живот са твърде противоречиви предвид станалия пред очите на целия свят по телевизията инцидент в Уейко. Близки до него го описват като екцентрик, но нормален, докато официални американски източници го представят в изцяло негативна светлина, като дете на алкохолици, лишено от родителски грижи и любов. Единственото сигурно е, че Хоуел има задълбочени познания върху Библията. През 1981 г. той се установява в Уейко, Тексас и става член на религиозната група „Клонка Давидова“. След женитбата си за Рейчъл Джоунс приема новото религиозно име, взето в чест на цар Давид и на персийския цар Кир Велики. Според някои се обявил за Син Божи.

Явно религиозната група и практиките ѝ са в полезрението на американските специални служби и през 1986 г. за Кореш и групата му е докладвано, че живее полигамно, впоследствие, че поддържа сексуални отношения с малолетни, и по-специално с 14-годишната Карън Дойл и с 12-годишната сестра на съпругата му. През 1987 г. е обвинен в опит за убийство на Джордж Роден, но е оправдан. През 1988 г. Роден убива човек и водач на религиозната група става Кореш.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Кореш умира от раните си получени при стрелбата от агенти на ФБР по обсадените в ранчото в Уейко, наречено „планината Кармел“ през 1993 г. Официалната версия на американското правителство е, че сектантите сами подпалили сградата на „планината Кармел“ и са извършили ритуално самоубийство, но съществува и друга алтернативна версия за случилото се, която не е никак лицеприятна за американските власти, а именно че те са предизвикали поради слаба организация и субординация при атаката на „планината Кармел“ пожара, вследствие на който загиват над 70 души, сред които над 20 деца. Темата за смъртта на религиозните сектанти от „Клонка Давидова“ и за предизвикалата я атака на правителствените сили с последвалото изпепеляване на целия имот от избухналия пожар продължава да вълнува американското и световно обществено мнение и често е предмет на ожесточени спорове и взаимни обвинения между правителствената пропаганда и роднините на загиналите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]