Направо към съдържанието

Дейвид Милибанд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дейвид Милибанд
David Miliband
британски политик

Роден
15 юли 1965 г. (59 г.)

Религияатеизъм
Учил вМасачузетски технологичен институт
Политика
ПартияЛейбъристка партия
Семейство
Братя/сестриЕдуард Милибанд
Деца2
Дейвид Милибанд в Общомедия

Дейвид Райт Милибанд (на английски: David Wright Miliband) е британски политик, който от 2001 г. е член на Камарата на общините като представител на графство Тайн и Уиър.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

От 28 юни 2007 г. до 11 май 2010 г. е министър на външните работи на Обединеното кралство в правителството на Гордън Браун. Един от лидерите на Лейбъристката партия.

Роден в Лондон в еврейско семейство. Баща му Ралф Милибанд (на английски: Ralph Miliband) е с рождено име Адолф, но се прекръства. Ралф е роден в Брюксел в семейство на еврейски емигранти от Варшава, и е един от най-известните западни теоретици на марксизма, като е бил близък до т.нар. франкфуртска школа. През 1940 г. бащиното му семейство се спасява от нацистите с бягство в Англия, където получава политическо убежище. Майката на Дейвид – Мерион (с рождено име Добра-Ента) Козак е родена в Ченстохова, Полша, и също е еврейка. Според легендарни версии, тя също се спасява с бягство от нацистите, след като иска убежище и се крие в католически манастир.[1]

Дейвид Милибанд е женен и има двама доведени синове, родени в САЩ. Жена му Луи Шекелтън е цигуларка.

Дейвид Милибанд започва кариерата си през 1989 – 1994 г. като анализатор в Института за изследване на обществената политика. През 1992 – 1994 г. заема поста на секретар на британската Комисия по социална справедливост. От 1994 г. е съветник на министър-председателя Тони Блеър. През 2001 г. е избран за член на Камарата на общините, а в годините 2005 – 2006 г. е министър на местното самоуправление. От 2006 г. е министър на околната среда, храните и селскостопанските въпроси в правителството на Тони Блеър.

От 28 юни 2007 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Гордън Браун. Още с встъпването си като външен министър-предизвиква дипломатически скандал с Русия, отказвайки екстрадирането на заподозрения в убийството на Александър Литвиненко от британската прокуратура - руски бизнесмен Андрей Луговой.

На 25 септември 2010 г. сдава на брат си Ед Милибанд, поста председател на Лейбъристката партия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]