Скален гълъб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Декоративни гълъби)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Скален гълъб
Columba livia.jpg
Скален гълъб (Columba livia)
Природозащитен статут
Червена книга на България
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Columbiformes Гълъбоподобни
семейство: Columbidae Гълъбови
род: Columba Гълъби
вид: Columba livia Скален гълъб   Настоящ ареал
Научно наименование
Уикивидове Columba livia
Gmelin, 1789[3][4][5]
Разпространение
Columba livia distribution map.png
скален гълъб в Общомедия

Скалният гълъб (Columba livia) е сравнително дребна птица от семейство Гълъбови (Columbidae), предшественик на Домашния гълъб, с който спадат към един вид, често и абсолютно безпроблемно се кръстосват.

Има над 200 породи гълъби, които произлизат само от един-единствен вид — скалния гълъб. Той и досега живее по скалните проломи, преддверията на пещерите и каменистите черноморски островчета. Познат е на всекиго — сивосинкав, с по-светли или тъмнонапетнени криле, но винаги с две черни, лентовидни препаски на крилете и непременно с бял кръст на гърба. Литне ли, тази кръстна окраса много добре се белее.

Гълъбицата снася в годината по две бели яйца, които имат овална форма. Мътят ги грижливо и двамата родители. Малките новоизлюпени голишарчета са слепи. Родителите отначало ги изхранват с кашичка, която отделят от гърлото си, а след това- с омекнали в гушата им зърна. След като те се отделчат от гнездото, родителите им мътят втори или трети път.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Скалните гълъби живеят на двойки или малки ята. Хранят се с всякакви видове зърнени и житни култури, семена от диви растения, пъпки, кълнове, треви, листа, плодове и др. В дивата природата е предпазлива и плашлива птица.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Името си получава от навика да гнезди по скални корнизи, което продължава да е характерна черта и на домашния гълъб. Гнездото е построено от тънки клечки и сламки, често рехаво и сравнително плоско, Снасят 2 бели яйца, които мътят на смени и двамата родители в продължение на около 18 дни. Малките се излюпват слепи и покрити с рядък жълт пух. Родителите ги хранят със специална кашица, която отделят в гушата си смесена с омекнали зърна. Когато напуснат гнездото родителите продължават още известно време да хранят малките. Полова зрелост достигат на едногодишна възраст.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Опитомен е в дълбока древност и използван като преносител на съобщения, благодарение на силно развитото си чувство за ориентация и склонност да се завръща винаги в постоянното си местообитание. Някои от породите са със значителни размери и служат за храна, други имат различна окраска или оперение и се отглеждат като декоративни, а трети се отглеждат заради изпълняваните от тях необичайни движения по време на полет.

Експерименти показват, че скалният гълъб си създава концепции и категоризира обектите около него по много подобен на хората начин. Когато са им показвани снимки на хора облечени по необичаен начин, с намалени или увеличени спрямо околните обекти размери, деца, жени, голи хора, снимани от различен ракурс, части на тяло, като ръка, крак, глава, те успешно са успявали да ги класифицират като хора. Това хвърля сянка на разпространеното мнение, че гълъбите са нискоинтелигентни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Columba livia. // Червен списък на застрашените видове 2006. IUCN, 2004. Посетен на 8 май 2006. (на английски)
  2. Червена книга на Република България. Скален гълъб. Посетен на 22 март 2012
  3. указано в: IOC World Bird List Version 9.1
  4. указано в: IOC World Bird List Version 8.2
  5. указано в: Clements Checklist of Birds of the World

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

гнездо с малки

Най-известният гълъбарски портал в България

Портал номер 1 за декоративни гълъби в България

Съюз на гълъбовъдите и природолюбителите в Република България