Декстерити (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карта на остров Адамс край източните брегове на Бафинова земя и разположения на североизток от него остров Декстерити

Остров Декстерити (на английски: Dexterity Island) е 87-ият по големина остров в Канадския арктичен архипелаг. Площта му е 135 км2, която му отрежда 139-о място сред островите на Канада. Административно принадлежи към канадската територия Нунавут. Необитаем.

Островът се намира край източното крайбрежие на Бафинова земя. На изток и юг островът е обграден от територията на Бафинова земя, брегът на която на изток е на 2,3 км и на едва 1,2 км на юг. На югозапад, на 3,7 км се намира по-големия остров Адамс, а на 7,3 км на запад и северозапад е по-малкия остров Бергенсен. На север е обширното водно пространство на Бафиновия залив.

Бреговата линия с дължина 43 км е много слабо разчленена. Островът има почти кръгла форма с дължина и ширина около 14 км.

Целият остров е с планински, труднодостъпен релеф, с остри хребети, достигащи височина до 894 м. Бреговете, с много малки изключения са стръмни, в повечето случаи отвесни. Около 30% от острова е покрит с ледник, от който по долините се спускат ледникови езици, които на север и североизток достигат до крайбрежието.

Островът е открит вероятно от английския морски офицер Едуард Огъстъс Инглфилд през есента на 1852 г., когато същия картира голяма част от източните брегове на Бафинова земя.

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Канада“         Портал „Канада    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Dexterity Island“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.