Делян Добрев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Делян Добрев
Делян Добрев
Мандат
21 март 2012 – 13 март 2013
Заместник-министър
  2009 – 2013 Евгения Харитонова
  2009 – 2013 Иво Маринов
Министър-председател
  2009 – 2013 Бойко Борисов
Предшественик Трайчо Трайков
Наследник Асен Василев
Роден
14 май 1978 г. (1978-05-14) (39 г.)
Полит. партия ПП „ГЕРБ“ (от 2009 г.)
Университет СУ „Св. Климент Охридски“
Занятие икономистполитик
Портал  Портална икона   Политика

Делян Александров Добрев е български икономист и политик от партията на ГЕРБ, министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов от 21 март 2012 до 13 март 2013 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранен живот и образование[редактиране | редактиране на кода]

Делян Добрев е роден през 14 май 1978 г. в Хасково. През 2002 г. се дипломира като бакалавър по икономика в Уеслианския университет, гр. Мидълтаун, щата Кънектикът, САЩ. Има специализации по счетоводство и финанси в Лондонското училище по икономика и политически науки.

Добрев е експерт по управление на европейски проекти, финансово и данъчно законодателство. Професионалната му кариера започва в консултантската компания KPMG в Торонто, Канада и „Нютон Финанс Мениджмънт Груп“ в София. След като се завръща в България, работи в Областната управа на Област Хасково, като ръководител на проекти с европейско финансиране в Агенцията за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес, в Районния съд в Хасково, Алианса за регионално сътрудничество и развитие и другаде.

Владее английски език.

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

От 2009 г. е депутат от ГЕРБ в 41-вото НС, където е заместник-председател на Комисията по икономическа политика, икономика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси.

На 18 май 2011 г. става заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма с ресор енергетика на мястото на подалия оставка Марий Косев.[1][2][3]

На министър Трайчо Трайков е поискана оставката след провала на бизнес форума в Катар по време на официалното посещение начело с министър-председателя. Добрев първоначално заявява, че ще подаде и своята оставка като член на екипа на министъра. По-късно приема да поеме министерския пост на мястото на Трайков. [4] Преди встъпването си в длъжност Делян Добрев заявява: „Не държа особено на тази работа министър, приемам я като отговорност“. [5]

Избран е за депутат в 43-тото Народно събрание. От 28 ноември 2014 г. е председател на парламентарната комисия по енергетика.

През 2017 г. Добрев подава оставка от всички заемани от него постове след разразил се скандал, придобил популярност с името "кумгейт". Политическите опоненти на Добрев твъдят, че в община Хасково е имало пряко кадруване и масови назначения по роднинска линия, докато самият той и привържениците му отричат каквато и да било вина и дори опровергават самото съществуване на зет на Добрев.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]