Делян (област Кюстендил)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg За другото българско село с име Делян вижте Делян (Софийска област).

Делян
Общи данни
Население 102 души[1] (15 март 2022 г.)
7,87 души/km²
Землище 13,013 km²
Надм. височина 699 m
Пощ. код 2652
Тел. код 0701
МПС код КН
ЕКАТТЕ 20612
Администрация
Държава България
Област Кюстендил
Община
   кмет
Дупница
Методи Чимев
(ГЕРБ)

Делян е село в Западна България. То се намира в община Дупница, област Кюстендил.

География[редактиране | редактиране на кода]

Гара Делян.

Село Делян се намира в планински район, на около 20 км от град Дупница и почти на 50 км от София, намира се на главен път Е79 между селата Дрен и Дяково. Покрай селото минава железопътната линия София-Кулата, с изградена приветлива гара-Делян. Селото е разположено между две реки и ги разделя т.с. вододел и затова се нарича Делян.

История[редактиране | редактиране на кода]

До 1950 година името на селото е Кърнол.[2]

Население[редактиране | редактиране на кода]

Селото е голямо, но през зимата е с много малко постоянни жители. Животът се завръща в него през пролетта и лятото. Съгласно официални статистически данни от 2010 г., жителите на селото са 75, но реално (както и в цялата страна) се забелязва тенденция към обезлюдяване и вероятно постоянните жители не са повече от 50 души. През летния сезон обаче много хора от София, Дупница и Перник идват в селото.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Църква „Света Богородица“ – през 2008 година се чества сто годишнина от построяването и.
  • Параклис – намира се в близост на църквата в местността „Извор“ с лековита вода.
  • В близост на селото се намира язовир Дяково, който е основен източник на питейна вода за град Дупница, и околните и села.
  • Местността „Кръста“ именована заради многото пътища които я разделят, има няколко вековни дъбици, които са идеално място за отдих, през горещите дни. Над гората минава път известестен със своите каменни парички, това са камъни с подобна на монети форма и други различни форми.

Легенди[редактиране | редактиране на кода]

  • Има легенда, че именно в село Делян е намерил смъртта си Чавдар Войвода, затова местността носи името му „Чавдара“.
  • Има легенда която гласи ...."По време на турското иго турците хванали една мома от селото, която носела торба със жълтици. За да не я поробят тя започнала да се моли да стане на камък заедно с жълтиците, и чудото станало тя и торбата станали на камъни. Другата легенда гласи: по време на турското иго по пътя минавал турски султан с каруци злато, на пътя имало овчар със стадо, който го попитал какво кара с каруците, султана сърдито му отговорил, че кара камъни, а дядото му рекъл: „Всичко което караш на камък да се превърне“, така и станало златото на султана мигновено се превърнао в камък, каруците натежали, обърнали се и се расипали на пътя. Когато вали дъжд те отронват от камъка на най-различни фигурки повечето подобни на монети.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Празникът на селото е на 8 септември Рождество на Пресвета Богородица (Малка Богородица). Събора е на 8 септември, но се празнува винаги в ден събота, така че може да бъде изместен с няколко дни назад, прави се и курбан за здраве на жителите на селото.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Мичев, Николай, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878 – 1987“, София, 1989.