Деметрий Монфератски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Герб на Монферат

Деметрий Монфератски (на италиански: Demetrio di Monferrato; на гръцки: Δημήτριος Μομφερρατικός, Dēmētrios Momferratikos; * 1205 в Солун; † 1230 г. в Амалфи) e крал на Солун от 1207 до 1224 г.

Деметрий e син на маркграф Бонифаций Монфератски, водачът на Четвърти кръстоносен поход и Маргарита Унгарска, дъщеря на унгарския крал Бела III и вдовица на византийския император Исак II Ангел. Той последва през 1207 г. баща си на трона като крал на Солун. Регентството води майка му. Тя не успява да се наложи пред местните благородници и е свалена от Умберто II от Бияндрате. Латинският император Хенрих Фландърски поставя Маргарита отново на трона и на 6 януари 1209 г. коронова Деметрий за крал. Папата Инокентий III признава по-късно коронацията. Маргарита следва от 1210–1216 г. като регент брата на Хенрих Юсташ от Фландрия. Теодор Комнин, деспотът на Епир, завладява постепенно Кралство Солун, след което Деметрий през 1222 г. бяга в Италия. След две години Теодор завладява град Солун, това е краят на кралството.

Деметрий се включва в Италия към привържениците на император Фридрих II и го придружава през 1228 г. в неговия кръстоносен поход в Светата земя. Вероятно той има влияние в Лимасол при уреждането на женитбата на племенницата си Аликс и крал Хайнрих I от Кипър. Назован е през 1230 г. при подписването на договора от Сан Германо между императора и Папата.

Умира през 1230 г. в Амалфи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]