Направо към съдържанието

Деметрий I (Бактрия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Деметрий I
цар на Гръко-бактрийското царство
Роден
Починал
Семейство
БащаЕвтидем I
Деметрий I в Общомедия

Деметрий I (на старогръцки: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Demetrios I; † 182 пр.н.е. или 175 пр.н.е.) е цар на Гръко-бактрийското царство през 200 – 182 пр.н.е.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и брак[редактиране | редактиране на кода]

Той е син на Евтидем I.

В резултат на мирни преговори той се жени за дъщерята на Антиох III Велики от династията на Селевкидите в Сирия. Той е баща на Деметрий II.

Завоевания[редактиране | редактиране на кода]

Сребърна монета на Деметрий I с глава на слон и Херкулес

Деметрий I нахлува през 184/183 пр.н.е. Северозападна Индия и завоюва западните провинции на бившето царство Маурия. Той завладява Таксила и тръгва по поречието на р. Инд завзема Патала и преименува града Demetrias. След това той нахлува в Централна Индия и до р. Ганг, където започва обсада на Паталипутра. Повечето гърци го посрещат като освободител. На сребърни монети, както и Александър Велики, той се изобразява със слонски скалп и се определя като Aníketos („Непобедимият“).

Междуособици[редактиране | редактиране на кода]

Гръко-бактрийското царство при най-голямо разрастване, ок. 180 пр.н.е.

В Паталипутра Деметрий I научава, че в Бактрия е избухнало въстание с Евкратид. Деметрий оставя голяма част от завоюванията си в Индия, като оставя само западната част на брат си Аполодот и на военачалника си Менандър като управител, а по-късно се появяват и редица други вице-владетели или узурпатори. Деметрий е победен обаче от Евкратид, който побеждава и Аполодот. Само Менандър успява да се задържи в Индия и основава Индо-гръцкото царство.

Наследник[редактиране | редактиране на кода]

След Деметрий I цар на Бактрия става Евтидем II, негов син или на Евтидем I.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Полибий, X, 49, XII, 34
  • A. K. Narain, The Greeks of Bactria and India. In: A. E. Astin: The Cambridge Ancient History. 2. Ed. Cambridge University Press, Cambridge [u. a.] 1970 – 2000, Bd. 8, ISBN 0-521-23448-4, S. 399ff.