Димитриос Викелас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Деметриус Викелас)
Димитриос Викелас
Δημήτριος Βικέλας
гръцки бизнесмен

Роден
Починал
20 юли 1908 г. (73 г.)

Етносгърци
Учил вУниверситетски колеж Лондон
Семейство
Подпис
Димитриос Викелас в Общомедия

Димитриос Викелас (на гръцки: Δημήτριος Βικέλας) е гръцки бизнесмен и първият президент на международният олимпийски комитет (МОК).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Ермуполи на остров Сирос и има корени от Бер. Като дете често е боледувал и поради това получава некачествено образование. Напуска родината си на 17 и отива да работи при чичо си в Лондон като букмейкър и после става негов партньор в бизнеса. В Лондон се среща и става приятел с бъдещия президент на Гърция - Харилаос Трикоупис, който е син на гръцкия посланик в Англия.

Викелас представя спортния клуб Панелиниос на конгреса свикан от Пиер дьо Кубертен през 1894, когато се сформира и олимпийското движение. Първоначално идеята на Кубертен е била първите олимпийски игри да бъдат организирани през 1900 в Париж, но Викелас го убеждава, че е най-добре те да бъдат проведени в Атина като символично продължение на древните олимпиади. Според правилата на МОК президент е трябвало да стане личност от страната, която ще приеме олимпиадата. По този начин Викелас става първият президент на организацията.

След олимпиадата Викелас се отказва от председателството на МОК и започва да се занимава с други дейности. Умира на 73 години в Атина.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]