Демократична Кампучия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Демократична Кампучия
កម្ពុជាប្រជាធិបតេយ្យ
1975 – 1979
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Химн: „Славен седемнадесети април“
Местоположение на Демократична Кампучия
Местоположение на Демократична Кампучия
Континент
Столица Пном Пен
Най-голям град Пном Пен
Официален език кхмерски
Религия Атеизъм
Форма на управление Еднопартийна система
Държавен глава
5 януари 1976 г. – 11 април 1976 г.Нородом Сианук
История Студената война
Основаване 17 април 1975
Камбоджанска гражданска война 9 октомври 1970 – 17 април 1975
Падане на властта на червените кхмери 7 януари 1979
Площ
181 035 km2
Население
По оценка от 1979 г.6 000 000 души
Валута няма, парите са забранени
Предшественик
Кхмерска република Кхмерска република
Наследник
Народна република Кампучия Народна република Кампучия
Днес част от  Камбоджа
Демократична Кампучия в Общомедия

Демократична Кампучия (кхмерски: Democratic Kampuchea official name.svg) е официалното название на Камбоджа в периода на управление на червените кхмери (19751979).

История[редактиране | редактиране на кода]

Тя е еднопартийна, радикално маоистка държава. Възниква след края на гражданската война в Камбоджа, продължила 8 години. Ръководител на новообразуваната държава става Пол Пот, който веднага след превземането на Пном Пен от червените кхмери нарежда евакуиране на града заради недостиг на храна.

Червените кхмери си поставят за цел да създадат нация от селяни, където корупцията и „паразитизмът“ на градския живот са елиминирани. Започва масивна кампания срещу градското население и интелигенцията. В семейството родителите са определени като „напоени с капитализъм“, а децата – като „диктаторски инструмент на партията“, поради което много семейства биват разделени, а децата са подложени на промиване на мозъка и участват в екзекуции и измъчвания. Парите са отменени като платежно средство, чуждите езици и четенето на книги са забранени. Много хора са убити, само защото са носели очила – това се е считало за „признак на грамотност“. Хората са принудени да носят единствено черни дрехи, за да изглеждат еднакво. „Участието в пазарни дейности“ се превръща в престъпление.

Демократична Кампучия е напълно изолирана от останалия свят и поддържа връзки само с Китай, Югославия и Северна Корея. Управляващият режим става причина за насилствената смърт на 800 000 – 1 500 000 души от общо 7,5 млн. души население, което го прави най-смъртоносния режим в човешката история.

През 1979 съседен Виетнам решава да спре да търпи управлението на Пол Пот и напада страната. За 17 дни цялата страна е под контрола на виетнамските войски, а червените кхмери са прокудени. Установена е марионетна държава – Народна република Кампучия.