Демократична федерация на Северна Сирия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Демократична федерация на Северна Сирия
Federaliya Demokratîk a Bakûrê Sûriyê
— териториална автономия —
      
Райони под администрацията на региона
Райони под администрацията на региона
География и население
Площ 50 000 km²
Климат субтропичен
Столица Камишли
Най-голям град Ар-Ракка
Официален език
Религия сунитски ислям
Население (2018) ≈2 000 000
Управление
Форма либертарна социалистическа федерална полупряка демокрация
Съпрезиденти Илхам Ехмед
Мансур Селум
Съпредседатели Амина Омар
Риад Дарар
История
Основаване 2014 г.
Икономика
Валута Сирийска лира (SYP)
Други данни
Часова зона EET (UTC+2)
Автомобилно движение дясно
Телефонен код +963
Демократична федерация на Северна Сирия в Общомедия

Демократична федерация на Северна Сирия (на кюрдски: Federaliya Demokratîk a Bakûrê Sûriyê) е териториална автономия в североизточната част на Сирия. Според оценки през 2018 г. населението на автономията е около 2 млн. души.[1] Столица е град Камишли.

Регионът придобива фактическа автономия под ръководството на Висшия кюрдски съвет през 2012 г., след подписването в Ербил на споразумение между двете водещи политически сили на сирийските кюрди – „Демократичен съюз“ и Кюрдския национален съвет. През ноември 2013 г. партията на Демократичния съюз и техните съюзници на фона на военните успехи в борбата срещу Ислямска държава обявяват създаването на „преходна гражданска администрация“ за района на Рожава. През януари 2014 г. са провъзгласени три автономни кантона – Африн, Кобани и Джизра. Понастоящем Автономната администрация на Северна и Източна Сирия контролира седем региона – Африн, Джизра (Джазира), Ефрат, Ал-Ракка, Ет-Табка, Манбидж и Дейр ез-Зор. Населението на североизточна Сирия е многонационално. Освен кюрди, живеят също араби, асирийци и туркмени, а също така има и няколко общности от арменци, черкези и чеченци.

Според Конституцията „Сирийски Кюрдистан е светска държава, основана на демократични, конфедералистични принципи на демократичния социализъм, либертарианския общинизъм, пряката демокрация, анархизма и равенството между половете“. Привържениците на конституцията твърдят, че не търсят независимост за Кюрдистан, предлагайки тяхната система като модел за федерализация на Сирия като цяло. Най-влиятелната политическа сила в региона е Партията на демократичния съюз, която представлява основата на системата на местно самоуправление със съюзниците – Движението за демократично общество.

През 2016 – 2019 г. турските сили и подкрепените от тях въоръжени сили на сирийската опозиция окупират част от територията на сирийски Кюрдистан в резултат на поредица от военни операции срещу кюрдските сили, които Турция счита за терористични. През октомври 2019 г. по споразумение с Автономната администрация на Североизточна Сирия, сирийските правителствени войски са разположени на сирийско-турската граница в контролираните от кюрди територии. Кюрдските части за самозащита са изтеглени от 30-километровата зона от границата. Сигурността в тази зона се поддържа от руската военна полиция, която патрулира района заедно с турската армия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Кюрдистан“         Портал „Кюрдистан          Портал „Сирия“         Портал „Сирия