Демократично образование

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Демократичното образование е образование, при което демократични са и целта и методите на обучение. То издига демократичните ценности и включва равни права на учители и ученици, самостоятелен избор на цели за развитие и начин на постигането им, а също справедливост, взаимно уважение и доверие.

Демократичното образование има два стълба:

  • Самоинициирано учене – учениците избират как да прекарат учебните дни, да преследват интересите си и да се подготвят за живота и избраната от тях професия.
  • Общност на равенство, взаимно уважение и демократично взимане на решения – най-добрите условия за учене са тези, при които правата и мнението на всеки участник са уважени.

Историята на демократичното образование датира от края на XVII век. През 1693 г. Джон Лок публикува „Някои мисли за образованието“, където залага някои основни виждания за свободното образование. През 1762 г. Жан-Жак Русо дава още допълнения към тези идеи в „Емил“.

Основните идеи в съвременния прочит на педагогиката на демократичното образование в европейски мащаб са разработени от Николай Фредерик Северин Грюндвиг.

Сформира се силно движение за демократично (свободно) образование и в България – основно от ангажирани родители и ученици. Първите опити за подобни училища в България вече са факт. Национална мрежа на родителите организира две издания на „Форум за демократично образование“ (2014 и 2016 г.) в София.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]