Деморализация

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Деморализация в контекста на военното дело и военните действия, националната сигурност и т.н. е процес на психологическа война, чиято цел е да подкопае бойния дух сред воюващите или мирното население на опонента или вражеската страна, и да ги окуражи да се оттеглят, предадат или преминат на другата страна, вместо да ги побеждава в битка или военни действия. Деморализиращи действия могат да бъдат провеждани както на фронта в операции от типа „удари и бягай“, така и сред цивилното население, чрез разпространяване на брошури и всякакъв друг тип информация, която цели да го демотивира за присъединяване към войскови части, да поддържа и подкрепя военни действия и т.н.

Моралът е основен първоизточник на успеха в бой и сражение, понеже от една страна „справедливостта винаги възтържествува“ (максима), от друга успехът най-често стои на страната на онези, които силно вярват в своята кауза, и които по-лесно поддържат позитивна нагласа, което допринася за тяхната способност да работят по-усилено за спечелване на каузата си. Съответно деморализацията често има за цел да подкопае устрема към възвръщане на справедливото състояние и отвоюването му обратно от заемащата правото страна.

В психологически аспект това може да значи довеждането на противника до състояние на екзистенциално страдание: безнадеждност, песимизъм, безпомощност, загуба на мотивация, социална изолация, отчуждение [1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Demoralization (warfare) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​