Денерис Таргариен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Денерис Таргариен
героиня на Джордж Р. Р. Мартин
от Песен за огън и лед
Характеристики
Пол жена
Принадлежност семейство Таргериен
Първа поява Игра на тронове
Филмови адаптации
Филм/сериал Игра на тронове
Актьор/Актриса Емилия Кларк

Денерис Таргериън е литературен герой от поредицата на Джордж Р. Р. Мартин Песен за огън и лед, както и в телевизионната адаптация Игра на тронове, където ролята се играе от актрисата Емилия Кларк. Както в поредицата от книги, така и във филмовия сериал тя е главен образ. Критиката я намира за едно от най-изящните творения на автора, а според „Ню Йорк Таймс“ е най-популярният образ от новелата и сериала.

В представения през 1996 година роман Игра на тронове, Денерис (заено с брат си Визерис) е представена като един от последните известни членове на семейство Таргериен, които до петнадесет години преди събитията от първия роман, управлявали от Железния трон в продължение на около триста години. В последствие образа на Денерис се появява в романите Сблъсък на крале (1998) и Вихър от мечове (2000). Денерис е един от главните образи, които не взимат участие в излезлия през 2005 година Пир за врани, но се завръща в последвалия през 2005 година Танц с дракони.

В началото на историята тя е младо момиче в младите си тинейджърски години, което живее на остров Есос отвъд тясното море. Непознавайки живот различен от този на изгнаник, тя остава зависима от своя по-голям брат Визерис. Плахото и кротко момиче бива сгодено за вожда на народа на Дотраките – Кал Дрого, за да подсигури армия за своя брат Визерис, необходима за неговото завъщане на Вестерос и превземането на Железния трон. Въпреки крехкия ѝ характер, Визерис губи контрол над нея. Тя се адаптира към живота с племето на Дотраките и се развива като силна, уверена и смела жена. Тя се превръща в наследник на династията на Таргериен и след смъртта на брат си планира да превземе Железния трон, който смята за свое наследство.