Ден на Освобождението на България от османско иго

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ден на Освобождението на България от османско иго
Дата 3 март 1878 г.;
преди 142 години
 (1878-03-03)

Денят на Освобождението на България от османско иго 3 март е националният празник на България от 1991 г.[1] На този ден е подписан Санстефанският мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България. Договорът е подписан на 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Освобождението на България за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март нов стил) 1879 г. Антим I, първи екзарх на Българската екзархия, тогава председател на Учредителното народно събрание, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица" в присъствието на депутати и граждани.

През 1880 г., 2 години след Освобождението, 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на тогавашния руски император Александър II. Празнува се като Ден на Освобождението на България от османско иго от 1888 г.

Скоро след 9 септември 1944 г. е обявен за шовинистичен и повече не се отбелязва тържествено.

Отново се отбелязва (но не като официален празник) всяка година на 3 март, в чест на подписването на Санстефанския мирен договор, с решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г. по повод 100-годишнината на събитието[2]. На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайния воин в София, в памет на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечерта на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител – Александър II се провежда тържествена заря-проверка. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България воини от Руската империя (включително от откъсналата се по-късно Финландия) и Княжество Румъния.

С решение на Народното събрание през 1991 г. Денят на Освобождението на България от османско иго е обявен отново за официален празник (тоест и неработен платен ден), като става вече национален празник в Република България[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Кодекс на труда (ДВ, бр. 27 от 1991 г.), чл. 154: (1) Официални празници са:... 3 март – Ден на Освобождението на България от османско иго – национален празник...
  2. 3-ти март – Национален празник на България. // DarikNews.bg. 3 март 2015. Посетен на 29 септември 2015.