Ден на победата (Турция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ден на победата
Войниците от Въоръжените сили на Турция на парада в Деня на победата, 30 Aвгуст 2007г.
Официално имеZafer Bayramı (на турски)
Други именаДенят на Турската Армия
Празнува се от Турция
 Северен Кипър
ВидНационален празник
Дата30 Август
ТържестваВоенен парад
Ден на победата (Турция) в Общомедия

Ден на победата (на турски: Zafer Bayramı), познат също като Ден на Турската армия (на турски: Türk Silahlı Kuvvetleri Günü) e национален празник на Република Турция и честване на решителната победа в битката при Думлупънар на 30 август 1922 г.[1][2]

Празникът също така се чества в Севернокипърската турска република (СКТР).

История[редактиране | редактиране на кода]

Празникът отбелязва решителната победа в Битката при Думлупънар, последната битка между Гърция и Турция на 30 август 1922 година, след която гръцките войски се изтеглят от Анадола приключва. Денят на победата се чества като официален празник от 1926 г. и се празнува за първи път на 30 август 1923 г.

Обичаи и тържества[редактиране | редактиране на кода]

Денят на победата се празнува в Турция и в Севернокипърската турска република (СКТР) и е празник на турските въоръжени сили. Основното тържество се провежда в мавзолея на Ататюрк - Анъткабир в Анкара, където президентът на Турция ръководи длъжностни лица в полагането на венци и след това произнася реч. Церемония се провежда и във Военната академия в Истанбул, като всички военни повишения са направени на този ден, докато парадите се провеждат в големите градове в цялата страна, а Анкара също е домакин на национален парад в чест на празника. 30 август е денят на дипломирането на военни училища в Турция.

Вечерта в големите градове се провеждат празнични концерти в чест на мъжете и жените от въоръжените сили.Президентът на Турция, изпълняващ ролята на главнокомандващ, е домакин на събитие в президентството.

Галерия от тържеството[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]