Десети Доктор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Доктор
Десети Доктор
Изигран от Дейвид Тенант
Година 2005–2010
Първо появяване Пътищата се разделят
Последно появяване Краят на времето
Брой сезони 4
Придружители Роуз Тайлър
Мики Смит
Дона Ноубъл
Марта Джоунс
Джак Харкнес
Астрид Пет
Сара Джейн Смит
Джаксън Лейк
Кристина де Суза
Аделайд Брук
Уилфред Мот
Хронология
Предшестван от Деветият Доктор
(Кристофър Екълстън)
Следван от Единадесетиият Доктор
(Мат Смит)
Десети Доктор в Общомедия

Десетият Доктор е десетото въплъщение на протагониста от дългоизлъчваната научно-фантастична поредица на BBC Доктор Кой. Изигран е от Дейвид Тенант, който се появява в три сезона, както и осем специални епизода. В историята на сериала Докторът е стар Господар на времето от планетата Галифрей, който пътува във времето със своя ТАРДИС (или ВИОВИК) придружаван от хора, които нарича компаньонки. Когато е сериозно наранен може да регенерира тялото си; тогава се променя физически задно с персоналността си. Компаньонките на Десетия включват работещата в книжарница Роуз Тайлър (Били Пайпър), студентката по медицина Марта Джоунс (Фрийма Агйеман) и Дона Ноубъл (Катрин Тейт); той се разделя с всяка от тях в последния епизод на сезона през 2008 „Пътуване към края“, след който той се опитва да пътува сам в специалните епизоди през 2008-10.

Личност[редактиране | редактиране на кода]

Десетият Доктор е безгрижен, приказлив, сговорчив, остоумен и нахален, но показва и отмъстителност и непримиримост. Друга повтаряща се тема в историите на Десетия Доктор е, че е много самотен. В „Училищно обединяване“ обяснява способността на Господарите на времето да живеят толкова дълго като проклятие, защото докато човеците му компаньони го напускат и умират, той продължава да живее. Други герои също са коментирали самотата му. По време на разговора с врага му, Господарят, той признава, че след края на Времевата война и гибелта на останалите Господари на времето е бил самотен. В „Краят на времето“ регенерира сам в ТАРДИСа си, въпреки посещенията на старите му компаньонки в смъртните му часове.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Докторът се оплаква, че десетото му въплъщение не е „рижаво“. Има тъмно кафява коса и очи. Носи или тъмно кафяв (със сини райета), или син (с тъмно червени райета) костюм, блуза и вратовръзка, светло синьо палто (което твърди, че му е дадено от Джанис Джоплин) и конверси в различни цветове.