Десети Доктор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Доктор
Десети Доктор
Изигран отДейвид Тенант
Година2005–2010
Първо появяванеПътищата се разделят
Последно появяванеКраят на времето
Брой сезони4
ПридружителиРоуз Тайлър
Мики Смит
Дона Ноубъл
Марта Джоунс
Джак Харкнес
Астрид Пет
Сара Джейн Смит
Джаксън Лейк
Кристина де Суза
Аделайд Брук
Уилфред Мот
Хронология
Предшестван отДеветият Доктор
(Кристофър Екълстън)
Следван отЕдинадесетиият Доктор
(Мат Смит)
Десети Доктор в Общомедия

Десетият Доктор е десетото въплъщение на протагониста от дългоизлъчваната научно-фантастична поредица на BBC Доктор Кой. Изигран е от Дейвид Тенант, който се появява в три сезона, както и осем специални епизода. В историята на сериала Докторът е стар Господар на времето от планетата Галифрей, който пътува във времето със своя ТАРДИС (или ВИОВИК) придружаван от хора, които нарича компаньонки. Когато е сериозно наранен може да регенерира тялото си; тогава се променя физически задно с персоналността си. Компаньонките на Десетия включват работещата в книжарница Роуз Тайлър (Били Пайпър), студентката по медицина Марта Джоунс (Фрийма Агйеман) и Дона Ноубъл (Катрин Тейт); той се разделя с всяка от тях в последния епизод на сезона през 2008 „Пътуване към края“, след който той се опитва да пътува сам в специалните епизоди през 2008-10.

Личност[редактиране | редактиране на кода]

Десетият Доктор е безгрижен, приказлив, сговорчив, остоумен и нахален, но показва и отмъстителност и непримиримост. Друга повтаряща се тема в историите на Десетия Доктор е, че е много самотен. В „Училищно обединяване“ обяснява способността на Господарите на времето да живеят толкова дълго като проклятие, защото докато човеците му компаньони го напускат и умират, той продължава да живее. Други герои също са коментирали самотата му. По време на разговора с врага му, Господарят, той признава, че след края на Времевата война и гибелта на останалите Господари на времето е бил самотен. В „Краят на времето“ регенерира сам в ТАРДИСа си, въпреки посещенията на старите му компаньонки в смъртните му часове.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Докторът се оплаква, че десетото му въплъщение не е „рижаво“. Има тъмно кафява коса и очи. Носи или тъмно кафяв (със сини райета), или син (с тъмно червени райета) костюм, блуза и вратовръзка, светло синьо палто (което твърди, че му е дадено от Джанис Джоплин) и конверси в различни цветове.