Детски лагер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Детският лагер е учреждение за отдих и оздравяване на деца, главно през лятото. В капиталистическите държави лагерите са главно частни и комерсиални институции. Рекламираната им цел е укрепването на физическите сили и провокирането на творческия потенциал на детето. Някои лагери специализират по изпълнителсни изкуства, музика, илюзорно изкуство, програмиране, езиково обучение, математика, и др. Някои са пригодени за деца със специални нужди или за загуба на тегло. Американската асоциация на лагерите съобщава, че 75 % от лагерите добавят нови програми през 2006 г. Основна цел на много лагери е развитието (спортно, културно, образователно) на децата в безопасна и грижовна среда.

BCCYMCA Waterfront.JPG

Организация[редактиране | редактиране на кода]

Практиката за организиране на летни ваканции за деца далеч от собствения им дом е възможно да е произлязла от Апенцел в Алпите през 1876 г., когато Херман Бион създава ваканционни лагери, в които децата правят хвърчила и дървени къщи, пеят песни, играят театър и на приключенски игри[1]. Следвоенната Франция използва модела на пастор Бион, за да отглежда деца, които са израснали през военните години, далеч от градовете, а схемата им colonies de vacances става държавно контролирана като част от тяхната държавна образователна система, валидна за всички деца. от много различен културен корен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Send children on holiday adventure – в www.connexionfrance.com, 01.06.2010 г.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Ellis, Bill (1981). „The Camp Mock-Ordeal Theater as Life“. The Journal of American Folklore. 94 (374): 486–505. doi:10.2307/540502. JSTOR 540502
  • Paris, Leslie (2008). Children's Nature: The rise of the American summer camp. New York: New York University Press. ISBN 0-8147-6750-8. OCLC 816496752

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • American Camp Association (организация на професионалистите в лятното лагеруване, предоставяща стандарти за акредитация за лагери и служеща като ресурс за проучване и професионално развитие)
  • Canadian Camping Association (сдружение на училищните лагери в Канада)
  • Diabetes Education and Camping Association (сдружение за летни лагери за деца, страдащи от диабет в САЩ)
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Summer camp“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.