Дефлорация

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Дефлорация е медицински термин за акта на разкъсване на химена при жените. Дефлорация означава още „лишаване от девственост“. Прието е жаргонно терминът дефлорация да се използва още като „отваряне“. Обикновено (но невинаги) тя се съпровожда от кратко кръвотечение и леко, умерено или в различни случаи по-силно болезнено усещане. Дефлорацията се извършва най-често при първия сексуален контакт на девойката/жената с мъжа/младежа, но може да бъде причинена и от други наложителни, непредвидени или умишлени фактори като медицинска интервенция, инцидентно разкъсване, собственоръчно дефлориране или други фактори, които биха предизвикали разкъсване на химена. Целта на дефлорацията при сексуалния контакт е да се отвори влагалището, за да има възможност девойката/жената да извършва по-нататъшни сексуални контакти, т.е. да прави секс.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Терминът „дефлорация“ идва от латински: floris – „цвете“, тъй като в миналото девиците били сравнявани с цветя. В много култури следите от кръвотечението при дефлорация по време на първата брачна нощ са били (а при някои все още са) публично показвани като удостоверение за честта и порядъчността на девойката. В България този обичай се нарича „блага ракия“.[2]

Особености[редактиране | редактиране на кода]

При първия сексуален контакт наличието и силата на кръвотечение, както и болка у жената зависят от различни фактори:

  • анатомични особености – плътност, еластичност, форма и структура на химена.
  • допълнителна сексуална възбуда при девойката/жената- повечето ласки предшестващи дефлорацията водят до произвеждането на хормони, които в известна степен потискат болката.
  • овлажняване на влагалището – доброто овлажняване на влагалището преди акта спомага за намаляването на болката у девойката/жената. То може да бъде изкуствено (чрез изкуствени овлажнители или чрез слюнка) или естествено създадено (чрез вагинално самоовлажняване вследствие на възбуда предизвикана у девойката/жената).
  • форма и размери на пениса – при дефлориране посредством пениса на партньора анатомично по-големите или по-дебели пениси предизвикват и по-голяма болка у девойката/жената при опитите за разкъсване на химена ѝ.
  • действия на партньора – в повечето случаи уменията и действията на партньора са най-решаващи за по-безболезненото разкъсване на химена. При повече внимание, усет и търпение от страна на партньора дефлорацията би била по-безболезнена.

Културно значение[редактиране | редактиране на кода]

При някои култури и особено близко-източните мюсюлмански такива законът и/или религията забраняват на девойката (или жената) да прави секс, преди да е сключила брак. По този начин дефлорацията при жените от подобни култури бива извършвана само и единствено от съпрузите им. При западните култури и тези, при които религията или законите нямат отношение към първото полово сношение при жените, повечето от момичетата извършват първия си сексуален контакт обикновено на 14 до 16-годишна възраст. В много от случаите девойките в тази възраст извършват дефлорацията си сами с пръсти или чрез други подходящи предмети, с които разкъсват химена, с което най-често целят да постигнат по-лесен първи сексуален контакт или да могат да мастурбират чрез „фингъринг“.

Как се извършва[редактиране | редактиране на кода]

Много от партньорите извършват разкъсването на химена на партньорката си и с пръсти, но е прието това да бъде извършвано посредством пениса. Преди акта е силно препоръчително девойката/жената да бъде достатъчно възбудена сексуално чрез ласки, целувки и/или други подобни методи, за да протече по-приятно, по-гладко и по-безболезнено разкъсването на химена ѝ. По тази причина особено разпространено е преди акта партньорът да стимулира орално (т.е. с уста и език) вагината на партньорката си, като по този начин би могъл да ѝ достави по-голямо удоволствие и възбуда, както и да овлажни достатъчно влагалищния ѝ отвор за последващото проникване в него. По-бързото възбуждане на девойката/жената може да бъде постигнато например и чрез стимулиране на клитора ѝ. При възможност могат да бъдат приложени и няколко метода наведнъж за достигането на оптимална възбуда у нея. Има редица случаи на неуспешна дефлорация, при които след проникването (или опита за проникване) хименът зараства и отново затваря влагалището. Това се получава вследствие на некачествено разкъсване, причинено от непълноценно проникване на пениса във влагалището (в случаите, в които се извършва чрез пениса на партньора).

За да се избегне зарастването на химена и за да бъде пълноценна дефлорацията, тя трябва да трае до цялостното проникване на пениса във влагалището на девойката/жената. След първото цялостно проникване на пениса във влагалищния отвор с цел да се постигне необратимо и пълноценно разкъсване на химена е препоръчително във влагалището на девойката/жената да бъдат извършени не по-малко от 15 – 20 дълбоки вкарвания на пениса на партньора. Затова сексът директно след дефлорация е не само безвреден, но е и препоръчителен, за да се постигне необратимо и качествено разкъсване на химена. Нерядко при дефлорираните момичетата на възраст до 15 години възраст се забелязват зараствания на химена вследствие на по-продължително полово въздържание след първия им сексуален контакт. От тази гледна точка се препоръчва девойките в тази възраст да поддържат сексуалните си контакти активни известно време след дефлорацията и първия си секс.

В редки случаи някои девойки/жени притежават „разтеглив“ химен или химен с по-широк отвор. В тези случаи при първия си полов акт по време на дефлорация при първото проникване те не изпитват напрежение или болка. При подобни случаи също така е възможно първото проникване на пениса на партньора във влагалището на партньорката да стане без особена трудност от първия опит. Често при подобни случаи партньорите обвиняват партньорките си в лъжа, подведени от лесното и безпрепятствено проникване в тях. Като цяло, в тези случаи хименът съществува пред влагалищния отвор, но няма способността да го затвори пълноценно. За разкъсването на химен в подобно състояние е нужно време и понякога десетки сексуални контакти. Често такъв вид химени биват разкъсвани окончателно на по-късен етап при сексуален контакт с партньор с по-едър пенис, при по-груб секс, при по-интензивен секс (напр. с двама или повече партньори) или едва при първото раждане.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Радостта от секса“, Д-р Алекс Комфърт, Делфин прес, 1991
  2. Дефлорация на жената. // сайт „Българска сексология“. Посетен на 07/05/2007.