Де Ройтер (лек крайцер, 1935)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Де Ройтер“
HNLMS De Ruyter
Лекият крайцер „Де Ройтер“.
Флаг Нидерландия
Клас и типЛек крайцер
Следващ типЛеки крайцери тип „Де Зевен Провинсен“
Предшестващ типЛеки крайцери тип „Ява“
ПроизводителWilton-Fijenoord в Схидам, Нидерландия.
Служба
Заложен14 септември 1933 г.
Спуснат на вода11 май 1935 г.
Влиза в строй3 октомври 1936 г.
Потъналпотопен на 27 февруари 1942 г.
Състояниеизвън експлоатация
Основни характеристики
Водоизместимост6545 t (стандартна);
7669 t (пълна)
Дължина170,8 m
Дължина между перпендикулярите
168,3 m
Ширина15,7 m
Газене5,1 m
Броняпояс: 50 – 30 mm;
барбети: 50 mm;
палуба: 30 mm;
кули ГК: 100 – 30 mm;
бойна рубка: 30 mm
Задвижване2 парни турбини Parsons;
6 водотръбни котли Yarrow
Мощност66 000 к.с. (49,2 МВт)
Движител2 гребни винта
Скорост32 възела
(59 km/h)
Далечина на
плаване
11 000 морски мили при 12 възела ход;
Запас гориво 1300 t нефт
Екипаж473 души
Кръстен в чест нанидерландския адмирал Михил де Ройтер
Въоръжение
Артилерия3x2 и 1x1 150 mm;
Зенитна артилерия5x2 40 mm;
4x2 12,7 mm
Самолети1 катапулт;
2 хидроплана[~ 1]
„Де Ройтер“ в Общомедия

Де Ройтер (на нидерландски: HNLMS De Ruyter[~ 2]) е лек крайцер на Кралския флот на Нидерландия от времето на Втората световна война. Потопен в сражението в Яванско море. Заложен е на 14 септември 1933 г., спуснат на вода на 11 май 1935 г., влиза в строй на 3 октомври 1936 г.

История на създаването и конструкция[редактиране | редактиране на кода]

„Де Ройтер“ е разработен по време на Великата депресия, която, освен период на икономическа депресия, е и период, когато пацифизма е широко разпространен в Нидерландия. По тези причини конструкцията официално се нарича flottieljeleider (лидер на флотилия), а не крайцер, и са приложени всички усилия, за да се намалят разходите.

Неговата функция се състои в това да помогне на двата съществащи крайцера от типа Java в отбраната на нидерландска Остиндия; идеята се заключава в това, че при три налични крайцера винаги ще са достъпни два, даже ако един от крайцерите е в ремонт.

Обаче поради политиката за намаляване на разходите, която влиза в неговия дизайн, De Ruyter не се справя съвсем с тази своя задача. Неговата главна батарея (7 × 150 мм оръдия) е недостатъчно мощна по сравнение с другите леки крайцери от онова време (например, британските крайцери от типа Leander), а също има недостатъчна броня и няма зенитни оръдия с далечен обсег. Обаче системата му за управление на огъня е превъзходна. Корабът носи един поплавков хидросамолет-разузнавач модел Fokker C.XI[1].

История на службата[редактиране | редактиране на кода]

По време на Втората световна война „Де Ройтер“ нееднократно участва в боевете в Холандска Остиндия в безплодни опити да отрази японското нахлуване. Той е повреден във въздушна атака по време на битката в Макасарския пролив от 4 февруари 1942 г., но не сериозно. Сражава се в боя в Бадунгския пролив на 18 февруари.

В сражението в Яванско море, на 27 февруари, De Ruyter е флагман на холандския контраадмирал Карел Дорман и неговия флагкапитан Ежен Лакомбле, който по-рано служи на борда на кораба като лейтенант. При северното крайбрежие на Ява, вечерта на 27-ми, крайцерите са изненадани от японските тежки крайцери Начи“ и Хагуро“. Само няколко минути след като холандският крайцер „Ява“ е торпилиран и потопен, „Де Ройтер“ е поразен от едно торпедо тип 93, изстреляно от „Хагуро“ около 23:40 и се подпалва; торпедото, също така, вади от строя електрическите системи на кораба и оставя екипажът в неспособност да се бори с огъня и наподняването. „Де Ройтер“ потъва около 02:30 на следващата сутрин, погубвайки 367 души, включая адмирал Дорман.

Съдбата на останките[редактиране | редактиране на кода]

Останките на кораба се локализирани в Яванско море на дълбочина от 70 m и на отдалеченост около 100 km от крайбрежието на Индонезия[2].

През ноември 2016 г. е констатиран факта за изчезването на останките на съда. Наблюдатели свързват изчезването им с ръста на цените на скрапта в Югоизточна Азия[3]. От дъното на морето на мястото на боя в Яванско море изчезват също и корпусите на два други холандски съда (HNLMS Java и HNLMS Kortenaer) и три британски (HMS Exeter, HMS Encounter и HMS Electra); изчезва също и корпусът на американска подводница[2].

Коментари[редактиране | редактиране на кода]

  1. Всички данни са към 1940 г.
  2. Префиксът „HNLMS“ е от на английски: His/Her Netherlands Majesty's Ship (Кораб на Негово/Нейно Величество), който е международен. ВМС на Нидерландия използват за своите кораби префиксите „Zr.Ms.“ (на нидерландски: Zijner Majesteits или His Majesty's), когато управлява крал, и „Hr.Ms.“ (на нидерландски: Harer Majesteits или Her Majesty's), когато управлява кралица. Смяната на префикса става автоматично при короноването на нов владетел.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Ненахов Ю. Ю. Энциклопедия крейсеров 1910 – 2005. – Минск, Харвест, 2007.
  • Патянин С. В. Дашьян А. В. и др. Крейсера Второй мировой. Охотники и защитники – М.: Коллекция, Яуза, ЭКСМО, 2007.
  • Conway’s All the World’s Fighting Ships, 1922 – 1945. – Annapolis, Maryland, U.S.A.: Naval Institute Press, 1996.
  • M. J. Whitley. Cruisers of World War Two. An international encyclopedia. – London, Arms & Armour, 1995.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hr. Ms. De Ruyter (1936) в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​