Джабулани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Адидас Джабулани

Джабулани (Jabulani) е топката на Световното първенство по футбол в Южна Африка през 2010. Произведена е от „Адидас“. Разработен от Университета в Лъфбъроу във Великобритания и се произвежда в Китай.

За топката[редактиране | редактиране на кода]

Къде още се използва[редактиране | редактиране на кода]

На финала на първенството е използвана златна версия топката, наречена Джо'булани. Друга версия на топката, наречена Джабулани Ангола, е използвана в Купата на африканските нации през 2010 г. Топката се използва също в американското, аржентинското, руското и португалското футболни първенства.

Адидас Джо'булани

Критики[редактиране | редактиране на кода]

Към хората, които отправят критики към топката се включат Жулио Сезар, Икер Касиляс, Джанлуиджи Буфон, Джампаоло Пацини и Мишел Платини.

Спецификации[редактиране | редактиране на кода]

Джабулани се счита за „най-кръглата топка“, тъй като се състои от 8 парчета, комбинирани със специална техника. Топката има 11 различни цвята. Обиколката ѝ е 69 см, а теглото – 440 грама. Теглото на топката не се увеличава, когато е мокра.

Думата „джабулани“ означава „да пируваме“ на езика на зулу.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Adidas Jabulani в Уикипедия на турски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​