Джалеби

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джалеби
Джалеби сервирано в Индия
Джалеби сервирано в Индия
Виддесерт
ПроизходЮгозападна Азия
Сервиранетопло или студено
Основни съставкибяло брашно, шафран, гхи, захар
Джалеби в Общомедия

Джалеби е популярен вид сладка храна разпространена в Южна и Западна Азия и Северна и Източна Африка. Прави се от изпържена в горещо олио смес от във формата на брецел или кръг, което после се покрива в захарен сироп. Този сладкиш е най-популярен в Индия и Иран.

Десертът може да се сервира топъл или студен и има дъвчаща форма с кристализирана захарна обвивка. Понякога към сиропа се добавя лимонена киселина или сок от лимони, както и розова вода. Джалеби обикновено се яде с извара или други млечни продукти.

Джалеби не бива да се бърка с други подобни сладкиши като имарти и хена джалеби.

Смята, се че произлиза от подобно ястие идващо от Западна Азия. Вероятно името идва от арабската дума зулабия или персийската золбия.[1] В християнските общности в Западна Азия се сервира на Теофания често със захар или кимион. В Иран, където е познато като золбия, джалеби се раздава на бедните по време на Рамадан. Открити са подробни рецепти за джалеби от готвач от 10 век. Съществуват и няколко рецепти датиращи от 13 век, най-популярната идваща от готварска книга на Мохамед бин Хасан Ал Багдади.[2]

Сладкишът пристига в Средновековна Индия от персийско говорещи тюркски народи.[3] През 15 век джалеби е известно като Кундалика или Джалавалика.

В Афганистан е известно като популярна закуска и се приготвя във всички провинции на страната. В Кабул някои сладкарници го произвеждат всекидневно в големи количества за целия град и близките зони. Когато мъж и жена се сгодят, семейството на мъжа носи риба и джалеби на семейството на жената за да отпразнуват връзката им.

В Левант и страните от Близкия Изток джалеби е известно като залабия, а в Малдивите като зилеби. В Алжир, Либия и Тунис е познато като злебия или злабия.

В Иран е познато като золбия и освен, че се поднася с мед и захар, често се подправя и с шафран и розова вода. В Индия джалеби се сервира с кондензирано мляко, рабри или качори, а в северната част на страната и със зеленчуково къри.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hobson-Jobson, s.v. "JELAUBEE Архив на оригинала от 2019-12-15 в Wayback Machine."
  2. Alan Davidson. The Oxford Companion to Food. Oxford University Press, 21 август 2014. ISBN 978-0-19-967733-7. с. 424–425.
  3. Michael Krondl. The Donut: History, Recipes, and Lore from Boston to Berlin. Chicago Review Press, 1 юни 2014. ISBN 978-1-61374-673-8. с. 7.