Джанди Нелсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джанди Нелсън
Jandy Nelson
Джанди Нелсън, 2015 г.
Джанди Нелсън, 2015 г.
Родена25 ноември 1965 г. (58 г.)
Професияписател
Националност САЩ
Активен период2010 -
Жанрлюбовен роман

Уебсайтjandynelson.com
Джанди Нелсън в Общомедия

Джанди Нелсън (на английски: Jandy Nelson) е американска писателка на произведения в жанра любовен роман за юноши.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Джанди Нелсън е родена на 25 ноември 1965 г. в Ню Йорк, САЩ. Получава бакалавърска степен от университета „Корнел“, магистърска степен по поезия от университета „Браун“ и магистърска степен по творческо писане за деца от Върмонтския колеж по изящни изкуства в Монпелие.

След дипломирането си в продължение на 13 години работи като литературен агент към Литературна агенция „Manus & Associates“.

Първият ѝ роман „Небето е навсякъде“ е издаден през 2010 г. Той представя историята на 17-годишната Лени Уокър, която се справя след смъртта на сестра си. Раздвоена между скръбта и себеоткриването, тя трябва да се научи да сама да строи собствения си живот. Романът става бестселър в списъка на „Ню Йорк Таймс“ и я прави известна. През 2020 г. романът е екранизиран в едноименния филм с участието на Грейс Кауфман и Джейсън Сийгъл.

Вторият ѝ роман, „Ще ти дам слънцето“, е издаден през 2014 г. Той представя историята на близнаците Ноа и Джуд, които след поредица от семейни трагедии, жестокости и недоразумения се разделят, но съдбата ги среща и те започват да разбират себе си и да променят света си отново. През 2015 г. книгата получава наградата „Майкъл Л. Принц“ за най-добра художествена литература за юноши от Асоциацията за библиотечни услуги за юноши, както и наградата „Джозет Франк“ на Банк Стрийт и наградата „Стонуол“.

Книгите ѝ са включени в списъците на най-добрата художествена литература за юнощи от Американската библиотечна асоциация.

Джанди Нелсън живее в Сан Франциско.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • The Sky Is Everywhere (2010)
    Небето е навсякъде, изд.: ИК „Прозорец“, София (2016), прев. Александър Маринов
  • I'll Give You the Sun (2014)
    Ще ти дам слънцето, изд.: ИК „Прозорец“, София (2016), прев. Петя Петкова

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • 2020 The Sky Is Everywhere – продуцент и сценарист

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Jandy Nelson в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​