Джанкарло Джанини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Джанкарло Джанини
Giancarlo Giannini.jpg
Роден
1 август 1942 г. (75 г.)
Активни години 1965 -
Страница в IMDb
Джанкарло Джанини в Общомедия

Джанкарло Джанини, роден в Специя на 1 август 1942 г., е италиански актьор, озвучаващ артист (италианският глас на Ал Пачино през последните двайсет години) и режисьор.

Актьор с дълга и богата кариера, успял да пресъздаде на екрана различни образи – от обикновен работник до мафиозки бос, от комедия до драма, рецитирайки непринудено и на различи италиански диалекти.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

На десет години се премества със семейството си да живее в Неапол, където завършва електроника. След което той се премества в Рим, където учи актьорско майсторство в Националната академия за драматично изкуство „Силвио Д'Амико“.

В Рим, на осемнадесет години дебютира в театъра в постановката „В памет на една дама“ (на италиански: „In memoria di una signora amica“) на режисьора Джузепе Патрони Грифи и с участието на Лила Бриньоне.

По-късно, режисьорът Бепе Менегати му поверява ролята на Пък в романтичната комедия „Сън в лятна нощ“ по Уилям Шекспир. На сцената в театърът пожънва първите си големи успехи, най-вече благодарение на постановките „Вълчицата“ по новелата на Джовани Верга, където участва заедно с Ана Маняни и „Ромео и Жулиета“ по Уилям Шекспир и двете под режисурата на Франко Дзефирели.

Дебют в киното[редактиране | редактиране на кода]

След участието си в множество театрални и телевизионни продукции, през 1965 година дебютира в киното с роля във филма „Fango sulla metropoli“ на Джино Манджини. Следват още много други изяви, но достига популярността само през 1965 г., когато изиграва главната роля във телевизионния сериал „Дейвид Копърфилд“, адаптация по едноименния роман на Чарлз Дикенс, с режисьор Антон Джулио Маяно, който няколко години по-късно ще го ръководи и във филма „E le stelle stanno a guardare“ (1971).

Изключително важна в този период е и срещата му с италианската режисьорка Лина Вертмюлер, с която в бъдеще ще работи често и която през 1967 г. му предлага неговата първа главна роля във филм. Заглавието на италиански е „Non stuzzicate la zanzara“, в него Джанкарло Джанини играе заедно с Рита Павоне, но не успява да се наложи до 1970 г. когато участва в „Dramma della gelosia-Tutti i particolari in cronaca“ на Еторе Скола, където вече успешно започва да очертава образа на представител от най-бедните слоеве на обществото и който по-късно ще перфекционира в следващите си филми.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]