Джедидая Смит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Смит.

Джедидая Смит
американски пътешественик
Джедидая Смит 
Роден: 6 януари 1799 г.
Починал: 27 май 1831 г. (32 г.)

Джедидая Смит (на английски: Jedediah Smith) американски пътешественик, търговски агент на „Северозападната компания“, търгуваща с ценни животински кожи.

Експедициите на Джедидая Смит: 1822 – светло синьо; 1823 – 24 – зелено; 1826 – 27 – червено; 1827 – 30 – тъмно синьо; 1831 – оранжево

През 1822 от Сейнт Луис се изкачва по река Мисури и изследва горния ѝ басейн.

През 1823 – 1824 отново се изкачва по Мисури от Сейнт Луис, изследва части от днешните щати Уайоминг и Юта и по река Снейк се спуска до река Колумбия.

През 1826 тръгва от Голямото Солено езеро на юг и достига до западната част на Големия каньон на река Колорадо, като по пътя картира река Севиър, езерото Севиър и река Верджин (десен приток на Колорадо). От там продължава на югозапад и достига до Тихия океан на 33º с.ш. Продължава на север през Калифорнийската долина до 37º с.ш. и от там се отправя на изток. Пресича хребета Сиера Невада и следвайки на североизток в началото на 1827 достига до Голямото Солено езеро.

След няколко месеца, вече през 1827 повтаря маршрута си, но от река Колорадо тръгва на запад и достига до Тихия океан при 34º с.ш. През 1828 пресича Калифорнийската долина от юг на север, от залива Монтерей до долното течение на река Колумбия, покрай западните склонове на Каскадните планини. През 1829 се изкачва по Колумбия, пресича Скалистите планини, изследва района на днешния национален парк Йелоустоун и през 1830 по Мисури се спуска до Сейнт Луис.

През 1831 изследва долното и средно течение на река Арканзас.

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Jedediah Smith“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.