Джеймс Мил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джеймс Мил
шотландски икономист
портрет на Мил
портрет на Мил

Роден
Починал
23 юни 1836 г. (63 г.)
Научна дейност
Област Икономика
Философия
Регион Западна философия
Джеймс Мил в Общомедия

Джеймс Мил (на английски: James Mill, 6 април 1773 - 23 юни 1836) е шотландски икономист, историк и философ. Представител е на класическата школа в икономиката, "рикардианец". Завършва Единбургския университет. Баща е на Джон Стюарт Мил. Джеймс Мил е един от създателите на Лондонския университет.

Роден е в Шотландия в бедно семейство на обущар. Завършва теология. Бил е пастор, но по-късно се отказва от сана си. Служи в Британската Ост-Индска компания.

В „Елементи на политическата икономия” Мил систематизира идеите на своя приятел и съвременник Давид Рикардо.

Доразвива трудовата теория за стойността на Рикардо. Мил вижда противоречието в Теорията за стойността. Според него източник на стойността освен живия труд, а и овеществения труд. Стойността се създава и от натрупания, освен от живия труд, т.е. капиталът създава стойност.

Джеймс Мил прави опит да обясни и процеса на размяната между живия и овеществения труд. При размяна между труда и капитала, по-малкото количество труд се разменя срещу по-голямото количество труд, които производителят е възложил. Мил представя работника и капиталиста като съсобственици на произведения труд – единия с труда си, другия със средствата си. За по-голямо удобство на работниците предприемачът им изплаща тяхната част във вид на работна заплата.

Джеймс Мил анализира въпроса за рентата. Предлага облагането на рентата с данък в голям размер, което на практика, според неговите съвременници, означава, национализация на поземлената собственост.

Основни произведения[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]