Джеймс Мил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джеймс Мил
шотландски икономист
портрет на Мил
портрет на Мил

Роден
Починал
23 юни 1836 г. (63 г.)
Научна дейност
Област Икономика
Философия
Регион Западна философия

Джеймс Мил (на английски: James Mill, 6 април 1773 - 23 юни 1836) е шотландски икономист, историк и философ. Представител е на класическата школа в икономиката, "рикардианец". Завършва Единбургския университет. Баща е на Джон Стюарт Мил. Джеймс Мил е един от създателите на Лондонския университет.

Роден е в Шотландия в бедно семейство на обущар. Завършва теология. Бил е пастор, но по-късно се отказва от сана си. Служи в Британската Ост-Индска компания.

В „Елементи на политическата икономия” Мил систематизира идеите на своя приятел и съвременник Давид Рикардо.

Доразвива трудовата теория за стойността на Рикардо. Мил вижда противоречието в Теорията за стойността. Според него източник на стойността освен живия труд, а и овеществения труд. Стойността се създава и от натрупания, освен от живия труд, т.е. капиталът създава стойност.

Джеймс Мил прави опит да обясни и процеса на размяната между живия и овеществения труд. При размяна между труда и капитала, по-малкото количество труд се разменя срещу по-голямото количество труд, които производителят е възложил. Мил представя работника и капиталиста като съсобственици на произведения труд – единия с труда си, другия със средствата си. За по-голямо удобство на работниците предприемачът им изплаща тяхната част във вид на работна заплата.

Джеймс Мил анализира въпроса за рентата. Предлага облагането на рентата с данък в голям размер, което на практика, според неговите съвременници, означава, национализация на поземлената собственост.

Основни произведения[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]