Джеймс Огъстъс Грант

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джеймс Огъстъс Грант
James Augustus Grant
шотландски изследовател

Роден
Починал
Неърн, Шотландия

Националност  Шотландия
Джеймс Огъстъс Грант в Общомедия

Джеймс Огъстъс Грант (на английски: James Augustus Grant) е шотландски пътешественик, изследовател на Източна Африка.

Ранни години (1827 – 1860)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 11 април 1827 г. в Неърн, Шотландия, в семейство на общински служител. Учи в гимназия и колеж в Абърдийн. През 1846 г. постъпва в армията и е командирован в Индия, където пребивава до 1858 г. и участва във Втората англо-сикхска война (1848 – 1849). Поради раняване е пенсиониран от армията и през 1858 г. се завръща в Англия.

Експедиционна дейност (1860 – 1868)[редактиране | редактиране на кода]

През 1860 г. капитан Грант се присъединява като помощник-ръководител в организираната от Кралското географско дружество експедиция възглавявана от Джон Хенинг Спик за откриване изворите на Нил, която продължава до 1863 г. Отделно от Спик Грант осъществява няколко самостоятелни пътувания, като събира ценни ботанически колекции. На базата на своя дневник, който води самостоятелно от този на Спик, през 1864 г. Грант публикува своите изследвания в книгата: „A walk across Africa“, Edinburgh-London, 1864 (в превод „Пеша през Африка“). Същата година е награден със златен медал от Кралското географско дружество и с медали от папа Пий IX и крал Виктор Емануил.

През 1868 участва като разузнавач във военна експедиция в Етиопия и за участието си в нея е награден с медал от императора на Абисиния.

Следващи години (1868 – 1892)[редактиране | редактиране на кода]

На 7 май 1868 г. Грант се оттегля от военна служба с чин полковник-лейтенант. По-голяма част от времето си прекарва в родния си град, където умира на 11 февруари 1892 г. на 64-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Горнунг, М. Б., Ю. Г. Липец и И. Олейников, История открытия и исследования Африки, М., 1973, стр. 230 – 235.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „James Augustus Grant“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.