Джеймс Огъстъс Грант

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джеймс Огъстъс Грант
шотландски пътешественик
Джеймс Огъстъс Грант 
Роден: 11 април 1827 г.
Починал: 11 февруари 1892 г. (64 г.)

Джеймс Огъстъс Грант (на английски James Augustus Grant) (11 април 1827 - 11 февруари 1892) шотландски пътешественик, изследовател на Източна Африка.

Роден в семейство на общински служител. Учи в гимназия и колеж в Абърдийн. През 1846 постъпва в армията и е командирован в Индия, където пребивава до 1858 и участва в англо-сиксхите войни (1848-1849). Поради раняване е пенсиониран от армията и през 1858 се завръща в Англия.

През 1860 капитан Грант се присъединява като помощник-ръководител в организираната от Кралското Географско дружество експедиция възглавявана от Джон Хенинг Спик за откриване изворите на Нил, която продължава до 1863. Отделно от Спик Грант осъществява няколко самостоятелни пътувания, като събира ценни ботанически колекции. На базата на своя дневник, който води самостоятелно от този на Спик през 1864 Грант публикува своите изследвания в книгата: „A walk across Africa”, Edinburgh-London, 1864 (в превод "Пеша през Африка"). Същата година е награден със златен медал от Кралското Географско дружество.

През 1868 участва като разузнавач във военна експедиция в Етиопия и за участието си в нея е награден с медал от императора на Абисиния.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „James Augustus Grant“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.