Джеймс Хетфийлд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Джеймс Хедфилд)
Джеймс Хетфийлд
James Alan Hetfield
Роден
3 август 1963 г. (60 г.)

Религиядеизъм[1]
Музикална кариера
Стилхевиметъл, траш метъл, спийд метъл, хардрок
Инструментиелектрическа китара, вокали
Гласбаритон
Активностот 1979 г.
ЛейбълWarner Bros., Megaforce Records, Elektra Records
Участник вМеталика
Свързани изпълнителиМеталика, Spastik Children
Семейство

Уебсайтwww.metallica.com
Джеймс Хетфийлд в Общомедия

Джеймс Алан Хетфийлд (на английски: James Alan Hetfield) е американски метъл музикант, певец и китарист, роден на 3 август 1963 в Лос Анджелис, САЩ.

Хетфийлд е прочут като фронтмен, вокалист и ритъм китарист на американската метъл група „Металика“, като същевременно е и неин съосновател, заедно с датския барабанист Ларс Улрих. Реализирането на общите с Улрих идеи довеждат до съществени промени в развитието на метъл музиката и определят нови стандарти в жанра. Двамата са с голям принос за зараждането траш метъла, за чиято официална рождена дата се смята издаването на дебютния албум на „Металика“ Kill 'Em All (1983). Стилът на пеене на Хетфийлд е силов и енергичен, а иновативните му китарни рифове са образец за много групи-последователи. Хетфийлд е основен композитор (заедно с Улрих) и текстописец на групата, а в някои от песните изпълнява и партиите на соло китарата, които обикновено са приоритет на Кърк Хамет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джеймс Хетфийлд е роден в град Дауни (край Лос Анджелис), Калифорния в семейството на шофьора на камион Върджил Ли Хетфийлд и оперната певица Синтия Басет, и двамата силно вярващи последователи на Християнска наука. Заради вярванията си те упорито отказват употребата на каквито и да било лекарства, което продължава, дори когато майка му се разболява от рак, станал причина за смъртта ѝ още в тийнейджърските години на Джеймс.

На 9-годишна възраст Джеймс взима първите си уроци по пиано, но не продължават дълго. Брат му Дейвид го увлича по барабаните, с които Джеймс се занимава известно време, преди в крайна сметка да избере китарата в ранна тийнейджърска възраст. Вдъхновен от любимите си групи „Блек Сабат“, „Тин Лизи“, „Бийтълс“, „Венъм“, „Лед Цепелин“ и „Дийп Пърпъл“ Джеймс решава да сформира своята първа рок група, наречена „Обсешън“ (Obsession).

Малко по-късно Джеймс се мести в градчето Бреа, Калифорния, записвайки се в местното училище, където среща барабаниста Джим Мълиган. Двамата често свирят по време на училищната обедна почивка, с което привличат интереса на някои свои съученици, сред които китаристът Хю Тенър, който скоро се присъединява към двамата ентусиасти, впечатлен от тежкия саунд, практикуван от Джеймс и Джим. Триото решава да сформира метъл група, която получава названието „Фантъм Лорд“ (Phantom Lord) (вдъхновило по-късно Хетфийлд при написването на едноименната песен от албума на „Металика“ Kill 'Em All). Джеймс се заема с ритъм китарата и вокалите. През групата минават редица басисти, но никой от тях не се задържа за дълго. След завършване на училището Джеймс се връща в Дауни и групата остава история.

В родния си град Хетфийлд отново се събира с приятеля си Рон Макговни, с когото сформират поредната група – „Ледър Чарм“ (Leather Charm). Старите членове на Фантъм Лорд Тенър и Мълиган също се присъединяват, а Хетфийлд този път изпълнява само вокалите. Групата репетира в стара изоставена къща на родителите на Макговни, която е обявена за събаряне, тъй като мястото влиза в плановете за изграждане на нова магистрала. Четиримата свирят предимно хардрок и ранен хевиметъл, като в програмата им влизат много кавър версии на редица известни групи като „Айрън Мейдън“ и „Тин Лизи“. Момчетата изнасят няколко любителски концерта на различни партита и дори успяват да запишат едно демо, но не след дълго групата се разпада, след като първо китаристът Тенър, а после и барабанистът Мълиган напускат и се присъединяват към нови формации.

Джеймс не се отказва и решава да намери нови музиканти за неговата група, когато един ден попада на обява в местен вестник, чрез която датският имигрант и барабанист Ларс Улрих търси желаещи за сформирането на нестандартна рок група. Прослушването на Ларс се оказва неуспешно, но след няколко месеца той успява да запази място за песен в сборен албум. Веднага звънва на Хетфийлд, при което неговата реакция е ДА, ИДВАМ ВЕДНАГА и се сформира първият състав на „Металика“. Песента, която записват, се казва „Hit the Lights“, която в малко по-изменен вид участва в първия албум на групата. На по-късен етап към тях се присъединяват басистът на предната група на Хетфийлд Рон Макгавни и соло китаристът Дейв Мъстейн. В началото Хетфийлд желае да се заеме само с ритъм китарата, а за вокалист да се намери друг, но никой от изпробваните кандидати не удовлетворява момчетата, което принуждава Джеймс да се заеме и с пеенето.

През 1992 година по време на концерт от турнето на „Металика“ с „Гънс Ен' Роузис“ Хетфийлд попада сред пламъците на неправилно поставен пироефект на сцената, което довежда до сериозни изгаряния 3-та степен по лявата му ръка, принуждавайки групата да продължи турнето с привикания на помощ гост китарист от „Метъл Чърч“ Джон Маршал. Хетфийлд завършва оставащите концерти, изпълнявайки само вокалите.

Сред най-големите проблеми на Хетфийлд е алкохолът, който той поглъща в огромни количества. През 2001 година постъпва в клиника за алкохолици, където престоява 11 месеца, през които бъдещето на групата е поставено под въпрос. След завършването на лечението Джеймс все пак се завръща в Metallica и заедно с останалите членове започва записи по новия албум на групата St. Anger, който излиза през 2003, придружен с филма „Some Kind of Monster“, показващ процеса по записване на албума.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Жени се за дългогодишната си приятелка Франческа на 17 август 1997 г. Има 3 деца от нея – Кали, Кастор и Марсела Франческа.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за