Джей Лено

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джей Лено
американски телевизионен водещ
Джей Лено 
Роден: 28 април 1950 г. (65 г.)

Джеймс Дъглас Муир Лено, по-известен като Джей Лено, (на английски: James Douglas Muir Leno, Jay Leno) е популярен американски телевизионен водещ.

Води The Tonight Show with Jay Leno („Вечерното шоу с Джей Лено“, понякога срещано на български като „Шоуто на Джей Лено“). Очаква се да отстъпи мястото в шоуто на Конан О'Брайън през 2009 г.

Джей Лено е роден на 28 април, 1950 г. в град Ню Рошел, щата Ню Йорк. Женен е за Мейвис Никалъс Лено.

Джей Лено е роден на 28 април, 1950 г. в "Ню Рочел", Ню Йорк. Майка му Катерина, домакиня е родена в Грийнок, Шотландия и е дошла в САЩ когато е била на 11 години. Баща му Анджело Лено, който работел в застрахователна компания, е роден в Ню Йорк от имигранти от Флумери(Италия). Лено израснал в Андовер, щата Масачузетс, и получил неговата бакалавърска диплома за разговорна терапия колежа"Emerson College" през 1973 г. Лено има брат, който е ветеран и е женен е за Мейвис Никалъс Лено.

Докато израствал тои казвал, че иска да има работата на Джони Карсон, което очевидно постигнал. В началото на кариерата му Лено правел реклами за Доритос. В края на 70-те, той бил във борба с Джони Матис, Том Джоунс и Джон Денвър. Лено заместил Джони Карсон в "The Tonight show" през 1992. Той мисли да бъде заменен през 2009 от Конан О'Брайн. На 1 Август, 2007 в интервю със журналиста на CNN Андерсън Купър във "The Tonight show" Джей Лено потвърдил това че той е болен от дислексия.

От 1 март 2010 се връща на екран като водещ на Вечерното шоу с Джей Лено по NBC.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за