Джей Лено

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джей Лено
американски телевизионен водещ
Джей Лено 
Роден: 28 април 1950 г. (66 г.)

Джеймс Дъглас Муир Лено, по-известен като Джей Лено, (на английски: James Douglas Muir Leno, Jay Leno) е популярен американски телевизионен водещ.

От 1992 до 2009 и от 2010 до 2014 г. води „The Tonight Show with Jay Leno“ („Тазвечершното шоу с Джей Лено“, понякога срещано на български като „Шоуто на Джей Лено“) по NBC.

Джей Лено е роден на 28 април, 1950 г. в град Ню Рошел, щата Ню Йорк. Женен е за Мейвис Никалъс Лено.

Джей Лено е роден на 28 април, 1950 г. в Ню Рочел, щата Ню Йорк. Майка му Катерина, домакиня, е родена в Грийнок, Шотландия и е дошла в САЩ когато е била на 11 години. Баща му Анджело Лено, който работел в застрахователна компания, е роден в Ню Йорк от имигранти от Флумери, Италия. Лено израснал в Андовер, щата Масачузетс, и получил неговата бакалавърска диплома за разговорна терапия колежа „Emerson College“ през 1973 г. Лено има брат, който е ветеран и е женен за Мейвис Никалъс Лено.

Докато израствал той казвал, че иска да има работата на Джони Карсън, което по-късно постига. В началото на кариерата му Лено правел реклами за „Доритос“. В края на 70-те, той бил в борба с Джони Матис, Том Джоунс и Джон Денвър. Лено замества Джони Карсън в "The Tonight Show" през 1992. Бива заменен през 2009 от Конан О'Брайън, като Лено започва да прави по-ранно шоу наречено „The Jay Leno Show“, но от 1 март 2010 е върнат като водещ на „Тазвечершното шоу“, което води до 2014, когато е заменен от Джими Фалън.

На 1 август, 2007 в интервю със журналиста на CNN Андерсън Купър в „The Tonight show“ Джей Лено потвърждава, че има дислексия.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за