Джералдин Коб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джери Коб
американски авиатор
Информация
Роден5 март 1931 г.
Норман, Оклахома, САЩ
Починал18 март 2019 г. (88 г.)
Националностамериканка
Друга професияпилот
Престой в космосаняма
СелекцияМъркюри 13
Мисииняма
Емблема на мисиятаняма
Джери Коб в Общомедия

Джералдин М. „Джери“ Коб (на английски: Geraldyn 'Jerrie' M. Cobb) e американски пилот и първата американска жена включена в космическа програма.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Джери М. Коб завършва висшето си образование в Classen High School. За първи път пилотира самолет през 1947 г., когато е само на 16 г. На 17 г. възраст получава свидетелство са управление на спортни самолети, а една година по-късно става професионален пилот на многодвигателни самолети. През 1953 г. става първата жена – инструктор в гражданското въздухоплаване.

Летателна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Дж. Коб започва работа в авиацията на 19 г. възраст, през 1950 г. От 1952 г. лети на четиридвигателни самолети. В продължение на цели дванадесет години държи световните рекорди за жени в скорост, максимална височина на полета и максимална продължителност на полета без междинно кацане. Обявена е за „Пилот на годината“ на авиационното изложение във Франция през 1956 г. и е наградена със Златен медал за заслуги. През 1959 г., на 28 г., става мениджър на компанията Aero Design and Engineering Company. До 1960 г. има в актива си повече от 7000 полетни часа.

В НАСА[редактиране | редактиране на кода]

През 1960 г. е включена в програмата Мъркюри 13 – проект за първи полет на американка в космоса. През 1961 г. е поканена като консултант в НАСА, след като успешно преминава първия етап на обучение за участие в космически полет. Тя е единствена от тринадесетте избрани жени, която преминава това ниво. На следващата година завършва и втория етап. По време на подготовката става първата жена в света летяла на реактивен самолет. На реактивната машина съвсем лесно подобрява собствените си световни рекорди по скорост, височина и продължителност на полета. Получава място в заключителния етап за подготовка на космически полет Мъркюри 13. През 1963 г. програмата е прекратена и Джери Коб не получава възможност за полет в космическото пространство.

След НАСА[редактиране | редактиране на кода]

В продължение на 30 г. Коб извършва хуманитарни полети в Южна Америка. За тази си дейност е номинирана през 1981 г. за Нобелова награда за мир. До 1999 г. участва активно в различни хуманитарни дейности.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Джери Коб е носител на 15 граждански отличия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Jerrie Cobb Factsheet.
  • UW Oshkosh Mercury 13 biography University of Wisconsin–Oshkosh.
  • John Shepler Astronaut Jerrie Cobb, The Mercury 13 Were NASA's First Women Astronauts johnshepler.com Посетен на 12 март 2010.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]