Джервис Бей (спомагателен крайцер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Джервис Бей“
SS Jervis Bay
HMS Jervis Bay
„Джервис Бей“ в Дакар, 1940 г.
Флаг Великобритания
Клас и типОкеански лайнер и Спомагателен крайцер
ПроизводителVickers-Armstrongs, Limited, Барроу ин Фърнесс, Великобритания
Служба
Спуснат на вода17 януари 1922 г.
Влиза в стройавгуст 1922 г.
октомври 1940 г.
(като спомагателен крайцер)
Потъналпотопен на 5 ноември 1940 г.
Състояниеизвън експлоатация
Основни характеристики
Пристанище на домуванеЛондон
Саутхамптън (впоследствие)
ОрганизацияCommonwealth Line;
White Star Line;
Aberdeen & Commonwealth Line
и КВМС на Великобритания
(1914 – 1916 г.)
СобственикAberdeen & Commonwealth Line
ОператорAberdeen & Commonwealth Line и КВМС на Великобритания
Бруто тонаж14 164 t (БРТ)
Дължина167,0 m
Ширина21,0 m
Газене10,0 m
Скорост15 възела
(28 km/h)
Екипаж254 души
Пътниковместимост714 души:
12: 1-ва класа;
712: 3-та класа
От 1931 г.: 270 души
Кръстен в чест наедноименния залив в Австралия
Въоръжение
Артилерия7×1 152 mm
Зенитна артилерия2×1 76 mm
„Джервис Бей“ в Общомедия

Джервис Бей (на английски: SS Jervis Bay, HMS Jervis Bay) е британски океански лайнер, който в началото на Втората световна война е преоборудван на спомагателен крайцер, за Британския Кралски флот. На 5 ноември 1940 г. при съпровождане на атлантическия конвой HX-84 в неравна битка е потопен от немския тежък крайцерАдмирал Шеер“. Благодарение на решителните действия на „Джервис Бей“ конвоя се разпръсва и 32 от общо 37 кораба успяват да се спасят.

История[редактиране | редактиране на кода]

Корабът е пътнически лайнер на компанията Aberdeen & Commonwealth Line. Името му идва от името на залива Джервис Бей в Австралия. Със започването на войната през 1939 г. е конфискуван от военноморския флот, спешно е въоръжен с остарели 6-дюймови оръдия образец 1895 г. и назначен за охранение на атлантическите конвои[1].

Последния бой[редактиране | редактиране на кода]

Корабът е назначен в за охрана на конвоя HX-84, пътуващ от пристанището на Халифакс (Канада) към Англия. Друга охрана конвоя няма.

На 5 ноември 1940 г. в точката 50°30′ с. ш. 32°00′ з. д. / 50.5° с. ш. 32° з. д. на разстояние 755 морски мили[2] к югоизток от Рейкявик конвоя е открит и атакуван от германския рейдер, тежкия крайцер „Адмирал Шеер“. Капитанът на „Джервис Бей“, Едуард Фиген (на английски: Edward Fegen), заповядва на конвоя да се разпръсне и влиза в бой с рейдера. Независимо от огромното превъзходство, което има немския крайцер, боят продължава 22 минути до потопяването на „Джервис Бей“.

След това „Адмирал Шеер“ успява да потопи още пет транспорта, но останалите съдове на конвоя успяват да се измъкнат. 65 оцелели моряци от „Джервис Бей“ са спасени от шведския кораб Stureholm.

Паметна плоча на членовете на екипажа на „Джервис Бей“ от град Уик, област Кейтнес, Шотландия.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Капитан Фиген е посмъртно награден с ордена Викториански кръст – най-високото военно отличие във Великобритания – „За доблест, проявена при безнадежни обстоятелства“. В памет на загиналите моряци са поставени паметници и мемориални плочи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Брум, стр. 125
  2. 1398 km

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Ralph Segman and Gerald Duskin. If the Gods are Good: The Epic Sacrifice of HMS Jervis Bay. Naval Institute Press, 2004.
  • Дж. Брум. „Конвою рассеяться!“. М., Транзиткнига, 2005.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата HMS Jervis Bay (F40) в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​