Джиду Кришнамурти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джиду Кришнамурти
జిడ్డు కృష్ణమూర్తి
индийски философ

Роден
12 май 1895 година
Починал
17 февруари 1986 година (90 г.)

РелигияНерелигиозност
НационалностFlag of India.svg Индия
Учил вУниверситет Париж-IV: Пари-Сорбон
Философия
РегионИндийска философия
ЕпохаФилософия на XX век
ШколаТеософия
Семейство
Съпруганяма

Уебсайтwww.jkrishnamurti.org
Джиду Кришнамурти в Общомедия

Джиду Кришнамурти (на телугу: జిడ్డు కృష్ణమూర్తి) е индийски философ и общественик.

Кришнамурти е роден в Южна Индия през 1895 г. в бедно семейство на брамин и напуска тялото си в Съединените щати през 1986 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 12 май 1895 година в Маданапале, Южна Индия, в бедно семейство на брамин. Като дете среща известния окултист и теософ Чарлс Ледбитър в земите на Теософското дружество в Адяр, Ченай, Индия. Ледбитър заявява, че ясновидски усеща „най-силната аура, която е виждал, без частица егоизъм“, вследствие на което попечителството му е поето от Ани Безант. Двамата окултисти, ръководили Теософското общество по онова време, обявяват Кришнамурти за носител на духа на Световен учител, за който се говори в трудовете на Елена Блаватска, и основават организация (Орден на Звездата), която да разпространява тази идея.

В годините от 1922 до 1929 Кришнамурти променя вижданията си. Теософската реторика започва силно да отстъпва в речите му, като накрая съвсем изчезва. На летен лагер на „Ордена на Звездата“ на 2 август 1929 г. в Оммен, Нидерландия, Кришнамурти разпуска ордена. Заявява: „В момента, в който последвате някого, Вие преставате да следвате истината“ и още: „Вие си въобразявате, че само определени хора държат ключа към Царството на щастието. Никой не го държи. Никой няма авторитета да държи този ключ. Този ключ е във вашето собствено себе. И в развитието, в пречистването, в неизкривяването на това себе е Царството на Вечността“.

След това негово действие известни теософи се обръщат срещу него, включително Ледбитър, който заявява: „Видението е било погрешно“. Впоследствие Кришнамурти се разграничава от всички дейности и вярвания на Теософското общество. Прекарва остатъка от живота си, говорейки за природата на вярата, истината, скръбта, съдбата, свободата, смъртта и стремежа към духовно изпълнен живот. Не приема нито последователи, нито поклонници, вярвайки, че връзката гуру-адепт окуражава зависимостта и експлоатацията.

В по-късната част от живота си той пътува главно между школите, основани от него в Индия, Великобритания и САЩ – школи, които дават знание за пълното разбиране на човека и изкуството на житието. През 1984 г. Кришнамурти е удостоен от ООН с Медала за мир.

Умира на 17 февруари 1986 година в дома си в Охай, Калифорния, САЩ, на 90-годишна възраст.

Кришнамурти на български[редактиране | редактиране на кода]

  • „Медитация и осъзнаване“
  • „Първата и последната свобода“
  • „Mислете за тези неща“
  • „Oбразованието и смисълът на живота“
  • „Свобода от познатото“
  • „Книга на живота. Всекидневни медитации с Кришнамурти“
  • „Какво правиш с твоя живот?“
  • „Да сложим край на времето“
  • „Tринайсет диалога между Дж. Кришнамурти и Дейвид Бом“
  • „Любов, секс, целомъдрие. Огледало на взаимоотношенията“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за