Джийн Литъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Джийн Литъл
канадски писател
Jean Little, Toronto 2016.jpg
Родена
2 януари 1932 г. (86 г.)
Националност Флаг на Канада Канада
Професия писател
Литература
Жанрове детска литература

Уебсайт http://www.jeanlittle.ca

Джийн Литъл (на английски: Jean Little) е канадска писателка на детска литература.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джийн Литъл е родена на 2 януари 1932 година, в семейството на лекари-мисионери, живеещи по това време в Тайван. Тя е сляпа по рождение, но впоследствие нейното зрение е възстановено частично.

Джийн Литъл е обучавана само една година в специализиран клас, а останалото си образование е получила като интегрирана ученичка. Тя продължава образованието си като студентка по английски език и литература и успешно се дипломира.

Джийн Литъл отначало работи като учител на деца с увреждания. Освен автор на детска литература, Джийн Литъл е и университетски преподавател. Преподавала е английски език и литература както в Канада, а така също и 3 години в Япония.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Според нейното чистосърдечно признание Джийн Литъл не владее особено перфектно брайловото писмо. Отначало, при писането на поетичните си творби Джийн Литъл пише собственоръчно на нормален плоскопечатен шрифт, влачейки нос по хартията, както сама споделя. По-късно започва да работи с нормална пишеща машина, която си закупува с наградата, получена за първия си роман, а след време пишещата машина е заменена с диктофон. През последните години тя вече използва говорещ компютър при съчиняването и редактирането на своите творби.

Невиждащата писателка Джийн Литъл е автор на 44 книги, много от тях отличавани с различни награди. Книгите ѝ са с щастлив край и са преведени на десет чужди езика, включително и на японски.

На български език през 2005 е издадена от издателство „Арка“, предлагащо литература за тийнейджърска възраст, книгата на Джийн Литъл „Мило дневниче“ в превод на Правда Митева. Тази книга е обявена през 2001 година за „Книга на годината“ от Асоциацията на канадските библиотеки. Същата книга е носител и на още 4 награди. През март 2006 година Съюзът на слепите в България издава „Мило дневниче“ и в говореща версия. От 30 октомври до 5 ноември 2006 година във връзка с промоцията на тази книга Джийн Литъл пристига в България заедно с любимото си куче – водач Хани и със своята сестра Пат. Книгата е промотирана в София и Пловдив.

Източници[редактиране | редактиране на кода]