Джими Уейлс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джими Уейлс
съосновател на свободната енциклопедия Уикипедия, 2016 г.
Джими Уейлс 
Роден: 7 август 1966 г. (53 г.)

Джими Донал Уейлс (на английски: Jimmy Donal „Jimbo“ Wales), известен като Джимбо, е роден е на 7 август 1966 г. в град Хънтсвил, щата Алабама.

Джими Донал Уейлс или Джимбо е основателят на Уикипедия и също съосновател на компанията Уикия заедно с Анджела Бийзли. Джими Донал Уейлс е председател на управителния съвет на Фондация Уикимедия.

За проектите на Wikipedia Fondation Джимбо казва, че това е „опит да се създаде и разпространи свободна многоезична енциклопедия от възможно най-високо качество на роден език за всеки един човек на планетата“. Името на проекта „Уики“ произлиза от хавайската дума уики-уики, която означава буквално бързо-бързо, както се нарича и автобусна линия на международното летище в Хонолулу [1] .

„Представете си един свят, където всеки човек на планетата има достъп до цялото човешко познание. Да създам и доставя свободна енциклопедия с най-високо възможно качество до всеки отделен човек на тази планета на неговия собствен език – това съм аз. Това правя. Това е целта на моя живот.“ – казва още Джимбо [2].

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Баща му е бил управител на бакалница, а майка му е ръководила частно независимо училище, където Джими е получил началното си образование. Той завършва финансово управление в университета в Оберн в Алабама. Понастоящем той живее в Сейнт Питърсбърг, щата Флорида.

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за