Джин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Джин.

Джин тоник

Джинът е високоалкохолна напитка. Алкохолното съдържание е около 40°. Произвежда се естествен и изкуствен джин. Естественият се произвежда от дестилат на ферментирали зърнени храни. Ароматът на хвойна се придобива от добавените смлени хвойнови плодове. Първоначално започва да се произвежда в Нидерландия през 17 век. Неговото създаване често се приписва на лекаря Франциск Силвиус. На холандски хвойната се нарича „genever“, откъдето идва и названието на напитката.

В град Хаселт, Белгия е разположен Национален музей на джина. Джинът води началото си от Холандия. Думата „джин“ произлиза от jenever на холандски, genièvre на френски, и ginepro на италиански, което означава „хвойна“. Макар да се смята, че напитката е създадена в Холандия около 1650 г. от професора по медицина д-р Силвий, официално нищо не е потвърдено, имайки предвид факта, че най-ранната печатна рецепта, включваща предшественика на джина, се появява още през 16-и век. Тръгнал от Холандия, джинът става популярен сред бедните жители на Лондон поради силния алкохолен ефект, а достъпните цени го правят популярен и в колониите на Британската империя. Mарки джин, заслужаващи специално внимание:

  • Monkey 47 – германски джин от планината Шварцвалд, включващ в рецептата си 47 растителни съставки.
  • Tanqueray No. Ten – британски джин, водещ началото си от 1830 година, когато създателят му Чарсл Танкерей (Charles Tanqueray) използва специална рецепта, която се ползва и до днес.
  • Hendrick’s Midsummer Solstice – шотландски джин, произвеждан от Hendrick’s в лимитирани серии, с рецепта от 10 съставки, включително инфузия на розови листа и краставица, които му придават специфичен вкус.
  • Roku Gin – японски джин, включващ в рецептата си черешов цвят, черешово листо, зелен чай, рафиниран зелен чай, пипер саншо и кора от юзу, всичките от Япония.

С какво се смесва джинът[редактиране | редактиране на кода]

Коктейли с джин[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]