Джована I Анжуйска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джована I Анжуйска
Кралица на Неапол
Jeanne Ière de Naples, dite la Reine Jeanne, comtesse de Provence.jpg
илюстрация към книгата на Джовани БокачоЗнаменити жени
Коронация август 1343
Наследила Робер Неаполски
Наследена от Карл Анжуйски
Лични данни
Родена
Починала
12 май 1382 г. (56 г.)
Други титли Графиня на Прованс и Фолкаркие
Принцеса на Ахея
Кралица на Майорка
Кралица на Йерусалим
Семейство
Династия Анжу-Сицилиански дом
Баща Карл Анжуйски, херцог на Калабрия
Майка Мария Валоа
Бракове Андрей Анжуйски
Лудовико Анжуйски
Джеймс IV (Майорка)
Ото
Герб Arms of Charles II dAnjou.svg
Джована I Анжуйска в Общомедия

Джована I Анжуйска (1328 – 12 май 1382 г.) е неаполитанска кралица от 1343 г. до смъртта си. Освен неаполитанска кралица Джована I е и графиня на Прованс и Фолкаркие, принцеса на Ахея, кралица на Майорка и титулярна кралица на Йерусалим.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Джована I е родена в Неапол около 1328 г. Тя е дъщеря на Карл, херцог на Калабрия, и на Мария Валоа. Бащата на Джована е най-голям син на неаполитанския крал Робер I Мъдри, а майка ѝ е най-голяма дъщеря на граф Шарл Валоа и третата му съпруга Марго дьо Шатийон-Сен Пол. Граф Шарл Валоа е брат на френския крал Филип IV.

През 1334 г. седемгодишната Джована е сгодена за братовчед си Андрей (Ендре) Анжуйски от унгарския клон на Анжуйската династия, който е син на унгарския крал Карл Роберт Анжуйски и брат на унгарския крал Лайош I Велики. Годеникът на Джована по бащина линия също притежава известни права върху неаполитанския престол, които някои смятат дори за по-големи от тези на самата Джована.

Кралица на Неапол[редактиране | редактиране на кода]

Когато крал Робер I умира през 1343 година, при взимането на последното си причастие той изразява желанието си дъщеря му да наследи престола на Неапол, но не споменава нищо за ролята на съпруга ѝ в управлението на кралството. След получаването на специална папска благословия, Джована I е коронована за кралица на Неапол през август 1344 г. Страхувайки се за живота си, Андрей пише на майка си Елжбета, че скоро ще напусне страната. Обезпокоена, Елжбета пристига в Неапол, за да реши семейните проблеми на сина си. Преди да си замине, Елжбета моли папата да позволи синът ѝ да бъде коронован за крал на Неапол.

През 1343 г. Джована губи важен съюзник, след като доведената ѝ майка Санча Майоркска, която ѝ помага в борбата срещу различните дворцови групировки, се оттегля в манастир. Джована обаче продължава да устоява на засилващия се папски натиск върху кралството. В едно писмо до папата тя се съгласява съпругът ѝ да бъде коронован за крал, но при условие че единствено тя ще се смята за благословена от Бог.

Убийството на първия ѝ съпруг[редактиране | редактиране на кода]

Когато кралицата се разболява през лятото на 1344 г., Андрей предизвиква скандал, като заповядва да бъдат освободени братята Пипини, които били осъдени за убийство, изнасилване, грабеж, измяна и други престъпления. Освен това имуществото на братята е било конфискувано и раздадено на други благородници, което сега настройва повечето от тях срещу Андрей.

Решени да предотвратят коронацията на Андрей, част от благородниците организират заговор за убийството му. Докато кралят и кралицата се намирали в Аверса, където били на лов, през нощта на 18 срещу 19 септември 1345 г. Андрей излиза сам от стаята си, при което бил нападнат от заговорниците, които залостили вратите зад него. Въпреки че Андрей викал за помощ, а кралицата се намирала в една от съседните стаи, той е удушен с въже, а тялото му е хвърлено през прозореца. Свидетел на убийството става дойката на Андрей, която по-късно разказва за случилото се на брат му Лайош. Ролята на Джована в заговора за убийството на съпруга ѝ остава неразкрита, макар че слуховете ѝ приписват активна роля в събитията.

Брак с Лудовико Анджуйски и война с Унгария[редактиране | редактиране на кода]

Бокачо чете „Декамерон“ на неаполитанската кралица, картина от Гюстав Вапер.

На 25 декември 1345 Джована ражда син от покойния си съпруг. На следващата година кралицата се омъжва за братовчед си – принца на Таранто Лудовико Анжуйски. Отказът ѝ да вземе за съпруг по-малкия брат на покойния Андрей – Ищван, дава повод на унгарците да я обвинят в убийството на Андрей.

През 1348 г. войските на унгарския крал нахлуват в Неаполитанското кралство, а Джована и съпругът ѝ са принудени да бягат в Прованс. Разразилата се по това време чумна епидемия принуждава Лайош да се оттегли в Унгария, но на следващата година войските му отново окупират Неапол, принуждавайки кралицата и съпруга ѝ да търсят спасение в Гаета. Този път посредник между двамата става папа Климент VI, който убеждава Джована и Лайош да се съгласят на безпристрастно разследване на смъртта на Андрей. Разследването, извършено от папските легати, приключва със заключението, че Джована е участвала в организирането на убийството на съпруга си, но и че кралицата нямала никаква вина за това, тъй като действията ѝ били направлявани от дявола. Унгарският крал признава заключенията на доклада и се оттегля от Неапол, признавайки властта на Джована над кралството. Скоро обаче излиза наяве и причината за папското снизхождение към Джована – кралицата се отплаща на светия отец, като му продава град Авиньон срещу нищожна сума.

През 1353 г. Лудовико Тарантски е коронован за неаполитански крал – привилегия, която Джована отказва на останалите си мъже. Приживе вторият ѝ съпруг оказва благотворно влияние върху кралицата, обуздавайки разточителството и лекомислието ѝ. Фактически Лудовико управлява кралството вместо съпругата си от 1346 до 1362 г. След смъртта му Джована отново управлява сама кралството си.

Блясъкът, който цари в нейния двор благодарение на покровителството на литературата и изкуството, контрастира на бедното и потиснато състояние на обикновения народ. През 1373 г. Филип II Тарантски, брат на втория ѝ съпруг, преотстъпва на Джована I Ахейското княжество.

Брак с Джеймс IV[редактиране | редактиране на кода]

За третия си съпруг – титулярния крал на Майорка Джеймс IV – Джована се омъжва през 1363 г., при условието че той няма да се меси в държавните дела на Неапол и няма да бъде коронован за крал на Неапол. Джеймс IV действително не се меси в управлението на Неапол, отдавайки се на борбата срещу Арагон, който владее по това време Майорка. Джеймс IV дори е пленен от арагонците и се налага Джована да изплати откуп за освобождаването му, а след връщането му в Неапол тя дори го поставя под домашен арест. Джеймс IV обаче успява да избяга и умира по време на последната си кампания срещу Арагон през 1374 г.

Конфликт с папата и смърт[редактиране | редактиране на кода]

Обзета от манията да се сдобие с наследник на престола (синът ѝ умира още като дете), Джована жени родственика си Карл Анжуйски, херцога на Дурацо, за племенницата си Маргарита и ги обявява за свои наследници. През 1380 г., по време на западната схизма, когато Джована минава на страната на авиньонския антипапа Климент VII, неговият противник папа Урбан VI отлъчва неаполитанската кралица от църквата и признава дуръския херцог Карл Анжуйски за законен крал на Неапол.

Конфликтът с папата и признаването на Карл за крал от Рим принуждават Джована да встъпи спешно в брак с авантюриста Отон Брауншвайгски и да осинови Луи I Анжуйски – брат на френския крал Шарл V. Преди Луи да успее да окаже помощ на осиновителката си, Карл Анжуйски упява да разбие неаполитанските войски, командвани от съпруга на кралицата, и да влезе в Неапол на 26 юни 1381, обсаждайки кралицата в Кастело дел Ово. През август Отон прави опит да освободи съпругата си, но е заловен и хвърлен в тъмница. Скоро след това Джована е принудена да се предаде и е затворена в крепостта Сан Феле близо до Муро Лучано. Карл Анжуйски дълго време се опитва да убеди Джована да се отрече от осиновяването на Луи I Анжуйски. Притиснат от коронацията на Луи за неаполитански крал, извършена лично от Урбан VI, и от неговите военни сили, Карл Анжуйски заповядва Джована I да бъде убита. Кралицата е удушена с възглавница на 12 май 1382 г.

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Джована със сина си Карл на кръщението му, фреска от 1345 г.

От първия си брак с унгарския принц Андрей Джована I има един син:

  • Карл Мартел Неаполитански (1345 – 1348)

От втория си съпруг Лудовико Тарантски Джована I има две дъщери:

  • Катерина Неаполитанска (1347 – 1363)
  • Франческа Неаполитанска (1349 – 1352)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Vittorio Zaccaria’s translation of Boccaccio’s De mulieribus claris, second edition (Milan) 1970, biography number 106
  • Virginia Brown’s translation of Boccaccio’s De mulieribus claris, Harvard University Press, 2001; ISBN 0-674-01130-9
  • Guido Guarino’s translation of Boccaccio’s Concerning Famous Women, Rutgers University, (New Brunswick), 1963.
  • Elizabeth Casteen, „Sex and Politics in Naples: The Regnant Queenship of Johanna I,“ Journal of the Historical Society, 11,2 (2011), 183 – 210.
  • Гуковский, Матвей Александрович. Итальянское Возрождение. 2-е изд., испр. и доп. – Л.: Издательство Ленинградского университета, 1990. – ISBN 5-288-00163-4
  • A. Dumas, Joan of Naples: e-text
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Joan I of Naples“ и страницата „Джованна I (королева Неаполя)“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.