Джовани Борджия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джовани Борджия
2-ри херцог на Гандия и генерал-капитан на Светата църква

Роден
1476 г.
Починал
14 юни 1497 г. (21 г.)
Рим, Италия
ПогребанСанта Мария дел Пополо, Рим, Италия

Религиякатолицизъм
Семейство
РодБорджия
БащаАлександър VI
МайкаВаноца деи Катанеи
Братя/сестриЛукреция Борджия
Джофре Борджия
Чезаре Борджия
Джовани Борджия в Общомедия

Джовани Борджия, Джовани де Кандиа Борджия, известен и като Хуан (Джовани) де Кандия Борджия е втори херцог на Гандия, херцог на Сеса, син на римския папа Александър VI (Родриго Борджия) и неговата любовница Ваноца деи Катанеи. Негови братя са Чезаре Борджия, Джофре Борджия, а сестра – Лукреция Борджия.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

През септември 1493 се жени за Мария Енрикес де Луна – испанската невеста на починалия му по-голям доведен брат, Педро Луис. От брака си има 2 деца:

Получава титлата княз на Гандия и Сеса, той е и констабъл на Неапол, генерал-капитан на Църквата (ръководещ Ватиканската армия).

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Джовани Борджия е убит през нощта на 14 юни 1497 недалеч от площад Пиаца дела Гиудека. Имало е слухове, че убийството е организирано от брат му Чезаре Борджия. В действителност, по време на убийството няма свидетели и не е било резултат от кражба, тъй като в трупа, намерен по-късно в Тибър е имало 30 златни дуката. Разбира се, смъртта на Хуан е изгодна за Чезаре, който не иска отредената от баща си кариера като духовник (по това време е кардинал). Според друга хипотеза убиецът е бащата на младо момиче Антонио Пико де ла Мирандола, чийто дом се намирал близо до Тибър. Преди смъртта си Хуан не пропускал възможността да се похвали, че е обезчестил 14-годишната дъщеря на един от представителите на древния римски род.

Свидетели на убийството няма, с изключение на рибар, видял как двама души изхвърлят тялото в Тибър. [2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]