Джовани Борджия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джовани Борджия
2-ри херцог на Гандия и генерал-капитан на Светата църква

Роден
Починал
Рим, Италия
Погребан Санта Мария дел Пополо, Рим, Италия

Религия Католическа църква
Семейство
Род Борджия
Баща Александър VI
Майка Ваноца деи Катанеи
Братя/сестри Лукреция Борджия
Джофре Борджия
Чезаре Борджия
Джовани Борджия в Общомедия

Джовани Борджия, Джовани де Кандиа Борджия, известен и като Хуан (Джовани) де Кандия Борджия е втори херцог на Гандия, херцог на Сеса, син на римския папа Александър VI (Родриго Борджия) и неговата любовница Ваноца деи Катанеи. Негови братя са Чезаре Борджия, Джофре Борджия, а сестра – Лукреция Борджия.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

През септември 1493 се жени за Мария Енрикес де Луна – испанската невеста на починалия му по-голям доведен брат, Педро Луис. От брака си има 2 деца:

Получава титлата княз на Гандия и Сеса, той е и констабъл на Неапол, генерал-капитан на Църквата (ръководещ Ватиканската армия).

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Джовани Борджия е убит през нощта на 14 юни 1497 недалеч от площад Пиаца дела Гиудека. Имало е слухове, че убийството е организирано от брат му Чезаре Борджия. В действителност, по време на убийството няма свидетели и не е било резултат от кражба, тъй като в трупа, намерен по-късно в Тибър е имало 30 златни дуката. Разбира се, смъртта на Хуан е изгодна за Чезаре, който не иска отредената от баща си кариера като духовник (по това време е кардинал). Според друга хипотеза убиецът е бащата на младо момиче Антонио Пико де ла Мирандола, чийто дом се намирал близо до Тибър. Преди смъртта си Хуан не пропускал възможността да се похвали, че е обезчестил 14-годишната дъщеря на един от представителите на древния римски род.

Свидетели на убийството няма, с изключение на рибар, видял как двама души изхвърлят тялото в Тибър. [2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]