Джовани Гонзага

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джовани Гонзага
Giovanna Gonzaga
Господар на Весковато
Роден
1474 г.
Починал
Погребанцърква „Св. Франциск“ (Мантуа)

РелигияКатолицизъм
Управление
Период1494 – 23 септември 1525
НаследникСиджизмондо I Гонзага
Герб
Семейство
РодГонзага
БащаФедерико I Гонзага
МайкаМаргарета Баварска
Братя/сестриСиджизмондо Гонзага
Франческо II Гонзага
Клара Гонзага
Елизабета Гонзага
Мадалена Гонзага
СъпругаЛаура Бентивольо
ДецаФедерико
Франческо
Алесандро
Джиневра
Сиджизмондо I
Камила
Елеонора
Галеацо
Джовани Гонзага в Общомедия

Джовани Гонзага (на италиански: Giovanni Gonzaga, * 1474 в Мантуа, Маркграфство Мантуа; † 23 септември 1525, пак там) от род Гонзага е кондотиер, господар на Весковато и родоначалник на кадетската линия Гонзага ди Весковато.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Той е третият син на Федерико I Гонзага (* 1441, † 1484), маркграф на Мантуа, и на съпругата му Маргарета Баварска (* 1442, † 1479) от фамилията Вителсбахи. Негови дядо и баба по бащина линия са Лудовико III Гонзага, маркграф наМантуа, и Барбара фон Бранденбург от рода Хоенцолерн, а по майчина – херцог Албрехт III от херцогство Бавария-Мюнхен и съпругата му Агнес от Брауншвайг-Грубенхаген-Айнбек.[1]

Има двама братя и три сестри:

Биография[редактиране | редактиране на кода]

По-големият му брат Франческо II Гонзага наследява титлата „Маркиз на Мантуа“ след смъртта на баща им. На петгодишна възраст Джовани получава от майка си голям имот – Корте дел Поджо близо до Поджо Руско.

По време на военната си кариера той е, наред с други неща, в служба на Фердинанд II Арагонски, на император Максимилиан I, който го назначава за генерален капитан, и на френския крал Луи XII, на когото става съветник и камерхер.

На 20 юни 1491 г. се жени в Болоня за Лаура Бентивольо, дъщеря на Джовани II Бентивольо, де факто господар на града. Те се установяват в Мантуа през 1494 г. в двореца на Джовани, сега несъществуващ.

Джовани и Лаура, господари на Весковато, са родоначалници на кадетския клон Гонзага ди Весковато, закупувайки феода от Гуидо II, господар на Баньоло.

Заема важни дипломатически позиции в двора на Гонзага и също така е техен съветник по изкуство. Самият той е колекционер на произведения на изкуството и писател.

През 1512 г. Масимилиано Сфорца, в знак на благодарност за военната му дейност, му дава множество владения, от които той по-късно трябва да се откаже.

Умира в Мантуа през 1525 г. на 51-годишна възраст и е погребан в църквата „Сан Франческо“.

Брак и потомство[редактиране | редактиране на кода]

Лаура Бетинвольо, съпруга

∞ 1493 в Болоня за Лаура Бентивольо († 1523), дъщеря на Джовани II Бентивольо, владетел де факто на Болоня (1463 – 1506), от която има пет сина и три дъщери:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gonzaga 5, genealogy.euweb.cz
  • Giuseppe Amadei, Ercolano Marani (a cura di), I Gonzaga a Mantova, Milano, 1975. ISBN non esistente.
  • Giulio Girondi, Il palazzo di Giovanni Gonzaga, Ladispoli, 2013. ISBN 978-88-98662-02-9
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Giovanni Gonzaga в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​