Джовани ди Пиеро де Медичи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Джовани де Медичи.

Джовани ди Пиеро де Медичи
извънбрачен си на Пиеро де Медичи Подагрения
Беноцо Гоцоли, Предполагаем портрет на Джовани ди Пиеро де Медичи, детайл от фреската „Шествието на влъхвите“ в Параклиса на влъхвите в Двореца на Медичите (Флоренция)
Роден
пр. 1444
Починал
неизв.
неизв.
Семейство
РодМедичи
БащаПиеро ди Козимо де Медичи
Майканеизв.
Братя/сестриБианка
Лукреция (Нанина)
Лоренцо Великолепни
Джулиано
Мария
СъпругаЛуиджа ди Джовани де Медичи
Джовани ди Пиеро де Медичи в Общомедия

Джовàни ди Пиèро де Мèдичи (на италиански: Giovanni di Piero de' Medici; * пр. 1444, Флоренция, Флорентинска република, † неизв.) е извънбрачен син на фактическия господар на Флоренция Пиеро де Медичи Подагрения.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Пиеро Подагрения, баща

Биографичните сведения за него са много оскъдни. Вероятно е роден преди брака на Пиеро де Медичи Подагрения (1416 – 1469), фактически господар на Флоренция, с Лукреция Торнабуони, следователно преди 1444 г.

Има четирима полубратя и две полусестри:

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джовани не живее със семейството на баща си в Палацо Медичи, но вероятно е отгледан или в една от семейните вили (като Требио), или в дома на майка си.

Незаконните деца на семейство Медичи (като Карло ди Козимо де Медичи) са изключени от унаследяването, от наследството и не могат да заемат позиции във финансовата компания на семейството. Разумно е да се смята, че все пак неговият баща Пиеро и братята му (включително Лоренцо Великолепни) са му гарантирали апанаж, за да може да живее прилично, дотолкова че се жени за Луиджа де Медичи, дъщеря на Джовани де Медичи от второстепенен клон на семейството.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Giovanni di Piero de' Medici в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​