Джозефин Бътлър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джозефин Бътлър
Родена: 13 април 1828 г.
Починала: 30 декември 1906 г. (78 г.)

Джозефин Бътлър (на английски: Josephine Elizabeth Butler, среща се и като Жозефина Бътлър) е британска феминистка и социална реформаторка от Викторианската епоха[1], станала известна преди всичко със загрижеността си за благополучието на проститутките.

Тя е дълбоко вярваща християнка, както и съпругът ѝ, университетски преподавател и духовник. Заедно с други благотворителни усилия тя води дълга кампания за отменянето на акта за заразни болести от 1864 г. във Великобритания и в международен план, тъй като този акт ощетява и несправедливо наказва млади жени, изпращайки ги в затвора при съмнение за проституция.

Още от ранна възраст Бътлър е много активна във феминистките движения. Тази ѝ дейност става особено активна след случайната смърт на петгодишната ѝ дъщеря Ева през 1864 г. след падане по стълбите в тяхната къща. През 1866 г. Джордж Бътлър е назначен за директор на Ливърпулския колеж и семейството се премества в Ливърпул. Джозефин се включва в кампанията за висше образование за жените и през 1867 г. заедно с Ан Джемайма Клъф тя способства за създаването на Северноанглийския съвет за насърчаване на висшето образование на жените.

Наред с това, тя е тясно свързана с борбата за правата, живота и благосъстоянието на проститутките. Като страстна християнка, тя се отвращава от техния грях, но също така разглежда жените като експлоатирани жертви на мъжкото потисничество и се противопоставя на двойния стандарт на сексуален морал.

През 1938 година е създадена българската секция на Международната федерация на приятелките на българските момичета (основана през 1877 г. от Джозефин Бътлър).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Josephine Butler“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.