Джони Айв

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джони Айв

Роден
27 февруари 1967 г. (52 г.)

Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на Великобритания Великобритания
Джони Айв в Общомедия

Сър Джонатан Айв (на английски: Jonathan Ive; роден на 27 февруари 1967 г.) е английски индустриален дизайнер, президент на индустриалния дизайн в глобалната технологична компания Apple. Смята се, че негово дело са няколко новаторски проекта за неговата компания, включително моделите iMac, iPod, iPhone и AppleWatch, които са добре идентифицирани с компанията.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Айв е роден в Лондон, Англия. Учи изкуство и дизайн в Политехническото училище в Нюкасъл. Abe получава рицарско звание от Великобритания и получава титлата командир на Британското кралство Великобритания (CB) и е сред основателите на Tangerine Design Studio. Впечатлението на Apple, един от клиентите на студиото, което той основава, е много голямо. През 1992 г. Apple предлага на Айв да се присъедини към дизайнерския си отдел в Купертино. През 1996 г. Айв е назначен за директор по дизайн в Apple. Отделът за дизайн, ръководен от Айв, проектира оригиналния компютър iMac и неговите поколения, както и други известни продукти, които са добре идентифицирани с компанията до момента.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Apple[редактиране | редактиране на кода]

Той става старши вицепрезидент на индустриалния дизайн през 1997 г., след като Джобс се връща и след това оглавява екипа за индустриален дизайн, отговорен за повечето от основните продукти на компанията. Първата дизайнерска задача на Айв е iMac, която помага да се проправи пътя за много други проекти, като iPod, и в крайна сметка iPhone и iPad. Джобс прави дизайна основен фокус на стратегията на компанията и Айв продължава да утвърждава лидерската си позиция с редица функционални, чисти, естетически приятни и търговски успешни продукти. Айв обяснява тясната връзка, която има в работните си отношения с Джобс: „Когато поглеждахме предмети, това, което очите ни виждаха и как ги начина, по който ги възприемаме, бяха напълно идентични, бихме им задали едни и същи въпроси. Имаме същото любопитство към нещата.“ Айв описва Джобс като „толкова умен“, със „смели“ и „прекрасни“ идеи.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]