Джон Байърли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон Байърли
американски дипломат
Джон Байърли 
Роден: 11 февруари 1954 г. (61 г.)

Джон Р. Байърли е дипломат от кариерата и специалист по руски и източноевропейски външни работи. Става посланик на САЩ в България на 8 септември 2005 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Начални години и образование[редактиране | редактиране на кода]

Байърли е роден на 11 февруари 1954 г. в Мъскигън, щата Мичиган. Баща му Джоузеф Байърли като войник през Втората световна война служи както в американската, така и в съветската армия. Джон Байърли получава бакалавърска степен от университета Гранд Вали на щата Мичиган и магистърска степен от Националния военен колеж.

След приключване на университетското си образование той работи като говорещ руски гид на изложби в СССР по линията на обмен, организиран от Информационната агенция на САЩ.

Дипломатическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

Започва работа в Държавния департамент през 1983 г. Първият му пост е в Москва (1983-1987), последван от пост в Политическия отдел на Посолството на САЩ в България (1985-1987 г.). Други постове зад граница са заместник-посланик в Москва от 2003 до 2005 г., съветник по политически и икономически въпроси в Посолството на САЩ в Прага, и член на американската делегация за Преговорите по въпросите на конвенционалните сили в Европа, проведени във Виена.

Вашингтонските му длъжности включват изпълняващ длъжността специален съветник за новите независими държави на Държавния секретар; директор по руски, украински и източноевропейски външни работи в Националния съвет за сигурност (1993-1995); помощник на държавните секретари Джордж Шулц и Джеймс Бейкър, и съветник по външната политика на сенатор Пол Саймън.

По време на неговия мандат като посланик в България, България подписва със САЩ Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, което позволява на американски военни да се обучават в български бази (вж. статията Българо-американски отношения). Под негов надзор приключи и американската помощ за България от Американската агенция за чуждестранно развитие, като на няколко пъти той се обърна в публични речи към българското правителство да засили борбата с организираната престъпност и корупцията. През 2007 г. Байърли, заедно с посланика на България в САЩ Елена Поптодорова, прави обиколка на американски градове, за да насърчи американския бизнес за повече инвестиции в България. През 2008 година е награден с орден Стара планина „за изключително големите си заслуги за развитие на отношенията между Република България и Съединените американски щати и по повод окончателното му отпътуване от страната.“.

Следващото му назначение е като Посланик на САЩ в Русия, където изпълнява длъжността от юли 2008 до 10 януари 2012.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]