Джон Гънисън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон Уилям Гънисън
Джон Уилям Гънисън 
Роден: 11 ноември 1812 г.
Починал: 26 октомври 1853 г. (40 г.)

Джон Уилям Гънисън (на английски John Williams Gunnison) (1812 - 1853) е американски военен топограф.

През 1837 г. завършва втори по успех от 50 кадети военната академия в Уест Пойнт. Военната си кариера започва във Флорида, където прекарва една година в непрекъснати сражения с индианските племена на семинолите. Поради раняване е прехвърлен в Топографския корпуса и се занимава с картиране на части от Флорида, но скоро напуска блатистите райони на щата поради влошено здраве.

От 1841 до 1849 извършва топографски дейности в района на Големите езера - границата между щатите Уискънсин и Мичиган, западния бряг на езерото Мичиган и бреговете на езерото Ери. На 9 май 1846 е произведен чин лейтенант.

През 1849-1850 участва като заместник-командир в експедицията на Хауард Стайнсбъри занимаваща се с топографски измервания в района на Голямото солено езеро. По време на тежката зима, която експедицията прекарва в Солт Лейк Сити Гънисън се сприятелява с живеещите там мормони и извъшва проучвания на техните вярвания. След като се завръща написва книга със заглавие "The Mormons or Latter-Day Saints, in the Valley of the Great Salt Lake: A History of Their Rise and Progress, Peculiar Doctrines, Present". Condition.

През 1852 и 1853 продължава картирането в района на Големите езера, по точна областта около залива Грин Бей. На 3 март 1853 е произведен в капитан.

Предизвиканият от "калифорнийската златна треска" стремителен ръст на населението в тихоокеанските области на САЩ ускоряват работите по търсенето на най-удобно трасе за построяване на Трансамериканска жп линия. През 1853 тези дейности се вършат от няколко отряда, разпратени по пет маршрута, пресичащи на различни места територията на САЩ от мисисипи до Тихия океан. На 3 май 1853 Гънисън е назначен за ръководител на южния отряд, който трябва да заснеме полосата между 38° и 39° с.ш. в района на Скалистите планини. През юни 1853 отрядът тръгва от Сейнт Луис, изкачва се по река Арканзас и през октомври достига град Манти в щата Юта. Преминава Скалистите планини и горния басейн на река Колорадо по левия ѝ приток река Гънисън (290 км) и в Големия Басейн достига до езерото Севир. Там на 26 октомври 1853 отрядът е нападнат от разбойническа банда и загиват 12 човека, в т.ч. и Гънисън. останали без опитен ръководител отрядът прекратява по-нататъшната си дейност.

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „John Williams Gunnison“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.