Джон Дийкън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джон Дийкън
британски басист
Джон Дийкън 
Роден: 19 август 1951 г. (66 г.)

Джон Ричард Дийкън е британски музикант, роден на 19 август 1951 г. в Лестър, Англия. Той е най-младият член на рок-групата "Куийн".

През 1960-те години свири в групите Opposition и Art, като едновременно с това е студент, специалност електроника.

Към Queen се присъединява през февруари 1971 г., и остава басист в групата до самия ѝ край. На обложката на дебютния им албум името му е вписано като Дийкън Джон. Първата песен на Queen, чийто автор е Джон Дийкън, е Misfire от третия им албум "Sheer Heart Attack" от 1974 г., в която освен на баскитара, той свири и на акустична китара. Той е най-скромният, тих и незабележим член на групата, но приносът му за нейното развитие е огромен. Автор е на някои от най-големите хитове на Queen като You're My Best Friend, Spread Your Wings, Another One Bites The Dust и I Want To Break Free. Други, като Friends Will Be Friends написва в съавторство с Фреди Меркюри.

В кариерата си на музикант, Джон Дийкън издава само един самостоятелен сингъл — песента No Turning Back от 1986 г., със специално сформиран за целта състав "The Immortals".

След смъртта на Фреди Меркюри, Джон Дийкън взима участие в концерта в негова памет през 1992 г., както и в някои от инцидентните събирания на останалите членове на Queen до края на 1990-те години, след което окончателно се пенсионира.

Живее в югозападен Лондон със съпругата си Вероника Тецлаф, с която е женен от 1975 г. и от която има шест деца.